ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ani druhé kolo prezidentských voleb nezůstalo stranou zájmu voličů. Na Orlickoústecku jich sice přišlo o něco méně než v kole prvním, účastí ale opět pokořili republikový průměr, který se tentokrát zastavil na 59,11 %.

V Ústí nad Orlicí se k urnám dostavilo 7197 voličů, v České Třebové 7854. Zájem o volby prokazovali voliči hned po otevření volebních místností. Například v orlickoústeckém okrsku číslo 1, umístěném v galerii pod radnicí, přišlo v první půlhodině okolo 50 lidí všech věkových kategorií. Tentokrát jsme u urny zachytili i starostu Petra Hájka. Jak sám řekl, měl o volbě od začátku jasno. Podobně vypadala situace v orlickoústeckém okrsku číslo 4. Ani tady se dveře netrhly a za prvních 45 minut tu odvolilo 60 lidí. Také českotřebovské volební místnosti neměly o návštěvníky nouzi. Jak na ZŠ Habrmanova, tak do Malé scény chodili průběžně po celou dobu voleb.

Za dvě hodiny přišlo dát hlas svému kandidátovi 20 % voličů. Zatímco českotřebovský starosta Jaroslav Zedník dal přednost odpolední volbě, pardubický hejtman Martin Netolický se k urně dostal až vpodvečer. Boj o hrad nakonec u voličů vyhrál bývalý premiér Miloš Zeman. V České Třebové dostal 56,26 % voličských hlasů ku 43,73 % hlasů Karla Schwarzenberga. V Ústí nad Orlicí zvolilo Miloše Zemana prezidentem 52,36 % voličů a 47,63 % lidí dalo hlas protikandidátovi. Karel Schwarzenberg naopak v regionu zvítězil ve městě Litomyšli a v 33 malých obcích. Že si lidé nechtěli nechat první přímé prezidentské volby ujít, svědčí i počet odvolených na voličské průkazy. V České Třebové jich pro druhé kolo voleb vystavili 193, v Ústí nad Orlicí 233. V pořadí třetí český prezident se funkce ujme 8. března a vykonávat ji bude pět let.