ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Časté mlhy, ranní mrazíky a nedávná změna času je neklamným znamením, že se blíží zima. I když některé stroje ještě nejsou zcela připravené, silničáře prý zima nepřekvapí. Loňská posila vozového parku i výbava ostatních aut je už v pohotovosti.

Přestrojit techniku na zimní provoz se prý zvládne za jedno dopoledne. Dostatečné jsou také zásoby posypového materiálu. Ve skladech v Hylvátech už čeká okolo 2100 tun soli, 800 tun písku a 600 tun posypové drtě. V případě nouze si sem pro ně jezdí sypače ze všech okolních středisek. Podobně jsou na tom společnosti, které zajišťují zimní údržbu ve městech.

Konkrétně v České Třebové a Ústí nad Orlicí už jsou sypače a radlice připravené, s přestrojováním techniky se ale ještě nezačalo. Co ale finišuje, je doplňování zásob posypového materiálu. Zatímco v České Třebové už mají od minulého týdne všechny zásoby pod střechou, v Ústí nad Orlicí se na doplnění chystají v tomto týdnu. Navíc zde bude už podruhé zimní údržbu ovlivňovat rekonstrukce koridoru a kanalizace, která se nezastaví ani v zimě. Pohotovost začali silničáři držet od 1. listopadu. Tak uvidíme, jestli se je zimě podaří překvapit, či nikoliv.