ČESKÁ TŘEBOVÁ – Návštěvu celkem 7 míst ve městě měl ve svém nabitém pracovním programu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Českou Třebovou navštívil v úterý 21. května. První zastavení patřilo ZŠ praktické v místní části Borek.

S ředitelkou školy a zástupkyní řešili postupný úbytek žáků v kontrastu s přípravnými třídami pro předškoláky, které mají u rodičů velký úspěch. Zařízením vyššího typu škol pak byly VOŠ a SŠ technická a českotřebovské gymnázium. Zde se hejtman zajímal zvláště o výsledky u přijímacích a maturitní zkoušek a některé maturanty byl také osobně pozdravit. Z pozice kraje zahajoval Martin Netolický také provoz nového školního geoparku na zahradě ZŠ Habrmanova, který vznikl z iniciativy mineraloga Milana Michalského v rámci vzdělávacího projektu Regionu Orlicko-Třebovsko.

Podařilo se do něho získat 44 vzorků hornin z nejbližšího okolí i celé republiky. Sloužit budou k výuce žáků školy i školáků regionu. Veřejnosti se pak park otevřel odhalením panelu se základními údaji a  informacemi. Čas si hejtman udělal také na své bývalé kolegy a členy rady města. Při jednání u kulatého stolu a později na pracovním obědě je informoval o nejaktuálnějších záměrech kraje. Odpolední program patřil železnici. V rozhovoru se zástupci SŽDC hejtman řešil nejprve stav dopravy po zavedení nových jízdních řádů, později se v objektu jednoho z rozhodujících zaměstnavatelů ve městě seznámil s postupem výroby a oprav lokomotiv. Prohlédl si nejnovější části provozu, diskutoval se zaměstnanci, zajímal se o budoucnost firmy. Po prohlídce provozu setrval ještě hejtman v krátké besedě s vedením společnosti a pak návštěvu v České Třebové ukončil.