ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Jak lehké či těžké to ve své době měli gejši a samurajové, si mohly vyzkoušet děti v Ústí nad Orlicí. Umožnilo jim to městské muzeum, a to jako doplněk ke stejnojmenné výstavě, kterou právě hostí. Dějištěm se stala zahrada a přilehlé prostory muzea. Právě tam pracovníci muzea všechny potřebné věci umístili.

Zájemcům umožnili nejen se stylově obléci a namalovat, ale také je vybavili nezbytnými doplňky, jako jsou speciální střevíčky pro děvčata nebo meče pro chlapce. Pak už každý se svým programem obcházel muzeum a zastavoval se na připravených stanovištích s úkoly. Celkem děti na trase strávily asi půlhodinu. V doprovodu dospělého průvodce postupně absolvovaly několik zastavení, na nichž se pokaždé něčemu přiučily.

Ještě správně napsat své jméno v japonštině a školení na gejšu je hotovo. Podobná praktická exkurze do minulosti by podle autorky projektu nemusela být poslední. Ve spojení s muzejními dílnami k tématu, z nichž poslední ke gejše proběhne 29. srpna, by to mohla být další z forem, jak v návštěvnících vzbudit zájem o výstavní činnost.