ČESKÁ TŘEBOVÁ – Výrobu vlastního betlému nabídlo školním kolektivům českotřebovské muzeum. Originály, které přitom vznikaly, doplnily ve fotografii současnou muzejní výstavu. Aby děti nasbíraly dostatek inspirace, absolvovaly nejprve prohlídku nainstalovaných betlémů.

V přízemí historické části muzea jsou k vidění v souhrnné výstavě pod názvem Veselé vánoční hody. Ve studovně pak přišla praktická část úkolu, tedy vlastní tvorba betlému. V podání školních dětí se jednalo o betlém papírový, malovaný pastelkami. Kterou z postaviček či dříve zhlédnutých objektů si budoucí malíř vybere, nechávaly muzejnice na svobodné vůli dětí.

V závěrečné fázi se k namalovaným figurkám přidělaly špejle, kterými se zapíchly do připraveného podkladu. Každé dítě samo rozhodlo, kam svou figurku umístit. Základ betlému v podobě podkladu a jesliček pracovnice dětem připravily dopředu. Když byl celý připravený korpus zaplněn, byl betlém patřičně označen a i s jeho tvůrci vyfotografován. Tvořit vlastní betlémy mohly českotřebovské děti v muzeu až do pátku 21. prosince. Výstava s fotografiemi pak bude přístupná až do 6. ledna.