ČESKÁ TŘEBOVÁ – Zápisy do základních škol proběhly v pátek a sobotu v České Třebové. Jak se při nich dětem dařilo, jsme s kamerou zjišťovali v ZŠ Nádražní. Zápis se konal v budově 1. stupně školy na Komenského ulici. Čtvrt hodiny před zahájením už tu bylo pěkně plno. Obavy rodičů, že se na ně kvůli vyššímu počtu budoucích prvňáčků nedostane, ale důvodem dřívějšího příchodu nebyly.

Učitelky se zápisu ujaly v celkem dvou třídách. Školní zralost dětí posuzovaly v rozhovoru nebo při zkoušení písmen, čísel, barev a tvarů. S plněním budoucím školákům pomáhala zvířátka nebo pohádkové bytosti v podání starších dětí. Také se servírovaly příbory, zavazovaly tkaničky či stlala postel. Ještě podpis na cestu a zkouška „na prvňáčka“ je hotová. Zhodnotit jsme ji nechali samotné rodiče.

V současné době má ZŠ Nádražní na prvním stupni v každém ročníku po dvou třídách. Zapsaných je z pátku a soboty 73 dětí. Pokud bude zájem rodičů o přijetí trvat, je podle ředitele škola připravená otevřít tři první třídy.