ČESKÁ TŘEBOVÁ – Den veteránů jako příležitost k učení i získání praktických zkušeností. Tak letos v České Třebové pojali oslavu tohoto svátku. Stejně jako loni u toho nechyběly studentské prezentace a nově vaření podle válečných receptů. Vařilo se v DDM, a to ve stylu válečné doby, které byl celý projekt věnován. Studenti se k němu sešli v nedělním odpoledni třetího dne pobytu.

Nejprve se vzájemně seznámili s krajovými recepty a poté se v předem rozlosovaných skupinách věnovali připraveným domácím činnostem, včetně vaření. Aby mohli maso připravit, museli studenti připraveného králíka naporcovat. Po předchozí instruktáži si to postupně vyzkoušeli zástupci všech skupin. Hlavně mužské pokolení se shodlo, že tuto činnost raději přenechá budoucím manželkám. Podobné zážitky si studenti odnášeli i z ručních prací, spočívajících hlavně ve štěpování ponožek.

Ani tady nechyběla úvodní instruktáž, i tady brali do rukou jehly dívky i chlapci. Celkem strávili studenti v České Třebové 5 dnů. Kromě vaření si prohlédli muzeum, předvedli připravené projekty a poklonili se památce padlých. V Ústí nad Orlicí proběhla oslava Dne veteránů položením věnců u památníku odboje u Bubeníka a v parku Československých legií. Předány byly také každoroční ocenění a medaile.