ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Na českotřebovském městském úřadě v současné době evidují okolo 60 nalezených věcí. Vše je uschováno pod pořadovým číslem s popisem a datem nálezu. Ze zákona musejí úřady nálezy uchovat půl roku. Menší věci proto nacházejí úložiště v kancelářích, větší se shromažďují na centrálních úložištích.

V České Třebové je kontaktním místem pokladna, úložištěm sklepní prostory úřadu. Tam putují nejen kola a objemnější předměty, ale například také nevyzvednutá zavazadla z železniční úložny nebo věci pocházející z trestné činnosti. Podobný systém zvolili také na orlickoústeckém městském úřadě. Tam od roku 2010 zaevidovali po dvaceti nálezech, loni už jich bylo 68. Ztratit jsme schopni prakticky cokoliv – od mobilů, klíčů a peněženek po tašky s nákupy nebo cestovní zavazadla až po kočárky, jízdní kola nebo obrazy či babetu.

Ze zajímavostí pak na obou úřadech shodně uvádějí návrat peněženky. Zatímco ta první se ztratila v Ústí a přicestovala zpět poštou z města Vídně, českotřebovský majitel s ní dojel až do Francie. V obou případech se vrátily prostřednictvím českých velvyslanectví a s doklady, díky kterým se podařilo dohledat majitele. Věci je také možné hledat prostřednictvím seznamu Ztrát a nálezů. Oba úřady ho na svých webových stránkách pravidelně aktualizují.