ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Do projektu, který by mohl snížit cenu tepla až o jednu čtvrtinu, se chystá zapojit provozovatel kotelen Ústí nad Orlicí. Počítá se v něm s kotelnou na Štěpnici a úspory by se měly projevit ve vyúčtování za rok 2014. V počtu tří současných kotlů zajišťuje kotelna na Štěpnici teplo pro celé sídliště.

V průběhu roku 2013 by měla jeden ze záložních kotlů nahradit kogenerační jednotka jiného subjektu. Ze zemního plynu bude vyrábět elektrickou energii a odpadním produktem bude teplo. Kotelna poskytne prostory a teplo bude odebírat a zásobit jím sídliště. V objektu kotelny už dvě takové jednotky v provozu jsou. Pro vlastní potřebu zajišťují výrobu veškeré elektrické energie.

Nové zařízení má být mnohem větší a výkonem stávající kotel plně nahradit. Na instalaci má navázat další snížení úniků tepla ze strany provozovatele kotelny, což celkově přispěje k nižší ceně tepla ve městě. Ze současných 511 korun bez DPH se předpokládá pokles až na 435 korun za gigajoul. Na stejný projekt, tedy stavbu kogenerační jednotky, se chystá také výrobce tepla v České Třebové. Veřejná soutěž na investora a provozovatele se připravuje na letošní jaro.