PRAHA – Uplynulé dny na pražském výstavišti v Holešovicích patřily dalšímu ročníku největšího středoevropského veletrhu cestovního ruchu Holiday World. V posledních letech se mimo zemí z celého světa či nabídek různých regionů naší vlasti zúčastňují ve vlastních stáncích i města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí.

Veletrh se v Praze konal již po 27. Letošního ročníku se zúčasnilo 46 zemí z celého světa. Hlavní partnerskou zemí bylo Slovensko, které je jedním z největších vystavovatelů od prvního ročníku. Pomyslně se tak připomněla 25 letá spolupráce obou republik a 100 let od vzniku samostatného Československa.

Toto významné výročí bylo hlavním motivem i dalších prezentací včetně té z Ústí nad Orlicí. “Jednou z takových akcí bude inscenovaný příjezd Tomáše Garrigua Masaryka na vlakové nádraží v Ústí nad Orlicí a vyvrcholí celá ta plejáda oslav kulturním programem na Mírovém náměstí 27. října. Můžeme už nyní našim návštěvníkům slíbit, že tam bude možná i malé překvapení,” řekla pro OIK TV Zdenka Kroulíková z Městského úřadu Ústí nad Orlicí. Mimo akcí spojených s oslavami stého výročí republiky byly návštěvníci doslova lákáni na program jubilejní 60-té Kocianovy houslové soutěže včetně festivalu Kocianovo Ústí. “Pro turisty jako takové jsme připravili novinku jakož jsou Naučné stezky nový letáček, kde  vlastně jsou všechny naučné stezky, které procházejí naším městem,” dodala Kroulíková. Další novinkou se stala samostatná brožurka věnována oddychové oblasti Andrlova Chlumu.

Česká Třebová také nezapomněla na 100. výročí Československa. Navíc si letos připomíná 740 let od založení. “Budeme si 740 let připomínat těmi nejvýznačnějšími akcemi, což je Festival Antonína Bennewitze, Pololáníkův varhanní festival, Jazz Rock Fest a Jabkancová pouť. To jsou ty tradiční akce. A potom připravujeme speciální akce, který si může každý, kdo o to bude mít zájem najít na našich webových stránkách,” řekl pro OIK TV starosta města Česká Třebová Jaroslav Zedník. Nedílnou součástí byly další lákadla ve městě a jeho okolí včetně místního pivovaru. Ochutnat zlatavý mok neodolal skoro každý, kdo ke stánku zavítal.

Mimo tradičních samostatných stánků měst z našeho regionu mohl návštěvník vidět stánek Východních Čech v prvorepublikovém duchu či stánky z jiných blízkých či vzdálenějších českých regionů či krajů.