ORLICKOÚSTECKO – Adventní čas je sice letos o něco kratší, ale ani tento fakt lidem nezabránil v tom, aby se na nadcházející vánoční svátky naladili. V České Třebové, Lanškrouně i Ústí nad Orlicí si zájemci mohli zpestřit podvečer účastí na rozsvícení nazdobeného stromu na náměstí.

V Ústí nad Orlicí se první adventní neděle nesla ve znamení setkávání lidí a prodeje vánočního zboží ve stáncích městských neziskových organizací. Příchozí si na Mírovém náměstí mohli poslechnout koncert Cecilské hudební jednoty nebo vystoupení skupiny trubačů. Slavnostního zahájení akce se ujal starosta Petr Hájek: “Dovolte mi, abych za celé vedení města Vám popřál, klidné prožití adventního času a radostné a šťastné vánoční svátky.”

Orlickoústecký římskokatolický děkan Vladislav Brokeš požehnal adventní věnce: “Dobrý Bože, Ty jsi pramen veškerého požehnání. Prosím Tě, požehnej tento vánoční strom a také adventní věnce. A celou dobu adventní, ať se znovu zacelí a zahojí vše, co se během uplynulého roku pokazilo.”

Určitě se však nepokazil vrchol celého večera. Vyzdobený vánoční strom se rozzářil v celé své kráse. Podobně možná budou zářit oči dětí, až jim Ježíšek splní přání, která dítka odevzdala vánočnímu pošťákovi. V závěru akce zahrála kapela Žalman & spol.

Muzicírovalo se také na náměstí Jana Marka Marků v Lanškrouně. Poslechem seskupení Historic Quartetu Pardubice a zpěvačky Ivety Amanové se příchozí mohli naladit na vánoční notu. “Atmosféra je vánoční. Myslím si, že hlavně děti se už těší na to, kdy vypuknou ty pravé Vánoce a budou moct rozbalit své dárky. A dnes v podobě rozsvícení stromečku se jim to tak trošku přiblížilo,” shrnul atmosféru první adventní neděle starosta města Radim Vetchý. I v Lanškrouně bylo hlavním bodem programu rozsvícení vánočního stromu.

Na tuto událost se čekalo také v České Třebové. Na Staré náměstí se už desítky minut před oficiálním zahájením akce scházeli lidé. Někteří si přišli poklábosit se známými, jiné možná zajímal především stromeček a jeho výzdoba. Po setmění zazpíval sbor Kajetánek a došlo na vánoční přání. “Aby si všichni užili advent a měli co nejméně toho předvánočního stresu, aby si užili svátky vánoční ve svých rodinách,” popřál obyvatelům města českotřebovský starosta Jaroslav Zedník. Rodinní příslušníci, dívky se svými partnery, ti všichni se mohli pokochat pohledem na rozsvícený stromeček.