LANŠKROUN – V Lanškrouně se rozmohl takový nešvar! Městská policie se v ulicích města v nedávné době začala setkávat s dlouhodobě odstavenými vozidly nebo dokonce vraky. Ty nejenže zabírají již tak nedostatková parkovací místa, ale například také komplikují úklid veřejných prostranství.

S čím dále větším počtem osobních automobilů, které se kolem nás vyskytují, se v mnohých městech začínají objevovat problémy s jejich dlouhodobým odstavováním na parkovištích a dalších veřejných prostranstvích. S tímto neduhem se již setkali také v Lanškrouně. “Odstavená vozidla se nám vyskytovala prakticky po celém městě, po celém katastru města a bylo to na ulicích Na Výsluní, ulice Opletalova, ulice Masarykova,” řekl velitel MP Stanislav Popelář.

Problém s vozidly, která jsou někde ponechána svému osudu, se prý daří v Lanškrouně zatím řešit. “Celkem se nám vyskytovalo 9 vozidel a strážníkům se poměrně v krátké době podařilo upozornit tyto řidiče, kteří tato vozidla zanechali na svých místech, kontaktovat je a řidiči vozidla odstranili,” doplnil velitel MP Stanislav Popelář.

Problematické je ale mnohdy dohledat vlastníka resp. provozovatele vozidla. Nutné je také rozlišovat zdali se jedná pouze o odstavené vozidlo nebo přímo vrak. “Definice vraku je obsažena v zákoně o pozemních komunikacích, který stanoví, že vrakem je silniční vozidlo, které je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení této způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla,” vysvětlila právnička MěÚ Lanškroun Andrea Šilarová.

Ve většině případu se zatím o vraky nejednalo, šlo pouze o auta dlouhodobě opuštěná. Tento problém se dostal i na pořad jednání listopadového zastupitelstva města. “Jsme schválili částku 200 tisíc na nakládání s vraky a odstavenými vozidly, chtěli bychom vraky odstavit, odtáhnout na předem určené místo, vyzvat majitele k nápravě,” sdělil starosta Lanškrouna Radim Vetchý.

Náklady na odtah by pak město dle slov starosty města chtělo vymáhat po majiteli vozidla. Vedení města a Městské policie se prý bude jednou měsíčně scházet a řešit případné problémy s vozidly v ulicích.