ORLICKOÚSTECKO – Hlavním dějištěm první adventní neděle v Lanškrouně bylo nově náměstí Jana Marka Marků. Zlatým hřebem programu mělo být rozsvícení vánočního stromu. Přispět k přípravě sváteční atmosféry měl koncert Lanškrounského smíšeného sboru a seskupení Komo(K)rák. Současně s tím, jak se přibližoval vrchol akce, naplňovalo se lidmi i náměstí. Koledy dozněly a slova se ujal starosta města Radim Vetchý, aby všem příchozím popřál klidné prožití předvánočního období. Následně tmu prozářil rozsvícený strom, jehož jas se odrážel i ve tvářích příchozích.

Slavnostní zahájení adventu v České Třebové začalo v 16 hodin a 30 minut. Nejdříve zazpíval sbor Kajetánek pod vedením Petry Kotyzové. Poté se představily děti z tanečního oboru ZUŠ. Choreografii nacvičily s učitelkou Lenkou Slavíkovou. Po kulturním programu následoval proslov starosty Jaroslava Zedníka. Své slovo měl i místní kněz Miloš Kolovratník. Po krátkých projevech, v nichž zazněla přání klidného prožití adventu, všichni přítomní odpočítali okamžik rozsvícení vánočního stromu.

Také v Ústí nad Orlicí byl předzvěstí vrcholu první adventní neděle kulturní program. Divákům se představilo několik uměleckých seskupení. Zazpíval například smíšený sbor Alou Vivat. Kromě zvuku vánočních písní mohla návštěvníky na Mírové náměstí přilákat nabídka zboží. Ve stáncích se prodávaly výtvory žáků základních škol, základní umělecké školy Jaroslava Kociana a neziskových organizací. Zatímco se náměstí zahalovalo do tmy, dorazili další lidé. V další části programu k příchozím promluvil starosta města Petr Hájek, který také popřál klidné prožití adventního období. Následně se římskokatolický děkan Vladislav Brokeš ujal žehnání adventních věnců. Poté již došlo k samotnému rozsvícení vánočního stromu. K poslechu na náměstí, nebo na cestu k domovu zahrála folková skupina Kantoři. V České Třebové, Lanškrouně i Ústí nad Orlicí budou adventní akce probíhat také v dalších dnech.