ČESKÁ TŘEBOVÁ – Hlavní tah městem Česká Třebová silnici I/14 čeká v letošním roce rekonstrukce povrchu. To ale není jediná plánovaná inovace. Okolo průtahu také proběhne kompletní výměna osvětlení, oprava chodníků a autobusových zastávek.

Pro zahájení stavebních prací byly již podniknuty potřebné kroky. “Město jako zadavatel ukončilo výběrové řízení na dodavatele této stavební akce, tedy počítáme, že i v měsíci květnu budou stavební práce zahájeny,” řekl vedoucí odboru rozvoje města a investic Karel Švercl.

Stavba začne u světelné křižovatky se silnicí 358 vedoucí na Litomyšl. “V letošním roce musí proběhnout do srpna první etapa, ta bude po obchodní centrum na Parníku, ale máme představu, že budeme pokračovat dál,” sdělil starosta města Jaroslav Zedník.

Náklady jsou vyčísleny na zhruba 20 milionů korun, které poputují z městské kasy a dotaci poskytne Ministerstvo pro místní rozvoj z Integrovaného regionálního operačního programu. V letošním roce je v plánu také oprava povrchu tzv. 14 v režii ŘSD. O přesném termínu se stále jedná. “Jak proběhnou ty jednání, tak kdy se bude pokládat ten asfalt ze strany ŘSD, to budeme vědět na konci května,” řekl starosta města Jaroslav Zedník.

Řidiči a chodci se tak pro letošní rok musí obrnit velkou trpělivostí.