ČESKÁ TŘEBOVÁ – Od roku 2002 působí jedna část provozu společnosti Techplast v lokalitě Benátky. Areál, jenž v současné podobě funguje od roku 2014, ale pomalu dosluhuje. Podnik, který se zabývá zakázkovou výrobou plastových dílů, by tak měl být přemístěn do prostorů bývalé Sigmy v Křivolíku. “Hlavním důvodem je nemožnost dalšího rozvoje v současné lokalitě Benátky, ve které sídlíme. Co nám to přinese? Zefektivnění výrobních procesů z hlediska logistiky,” sdělil OIK TV obchodní-výrobní ředitel společnosti František Seknička.

Firemní záměr, který má vyřešit kapacitní problémy a zlepšit podmínky pro zaměstnance, není v rozporu s plány českotřebovské radnice. “Co se týká Benátek, tak město tam má svůj jakýsi dlouhodobý program rozvoje tohoto území, které by mělo sloužit spíš občanům, a nemělo by sloužit průmyslové výrobě,” řekl starosta města Jaroslav Zedník.

Pro průmyslovou výrobu je v Územním plánu města Česká Třebová vyhrazen prostor v areálu v Křivolíku. Ten čeká velká proměna. Některé zachovalé objekty budou využity, zbývající budou zbourány a nahrazeny novými. “Výrobní areál tam vyroste v zastavěné ploše 9 200 čtverečních metrů. Celou vizualizaci jsme řešili s architektem, protože nám záleží na tom, jakým způsobem to tam zapadne do té krajiny,” uvedl obchodní-výrobní ředitel společnosti František Seknička.

Změny se dotknou také nejbližšího okolí. Na silnici by měl ze směru od Litomyšle vzniknout nový odbočovací pruh. Takové řešení podle Františka Sekničky požadoval dopravní inspektorát Policie ČR. Společnost se při přípravě záměru potýkala také s dalšími problémy. “Kvůli hlukové studii, která nám nevyšla, jsme museli v části realizace projektu měnit kompletně princip vzduchotechniky celého areálu,” doplnil František Seknička.

Termín zahájení výstavby nového výrobního závodu se bude odvíjet podle toho, kdy firma získá stavební povolení. V ideálním případě by ke “stříhání pásky” mohlo dojít na konci letošního či na začátku příštího roku.