LANŠKROUN – Další diskuse o podobě plánovaného nového kulturního centra byla sezvána do prostorů kina, kde ateliér pověřený přípravou projektové dokumentace představil veřejnosti dílčí výstupy své práce.

V úvodní části setkání prezentoval návrh architekt Vlachynský. Podle podkladů by měla bývalá zlatnická vila sloužit jako zázemí pro vedení kulturního stánku a spolkovou činnost. Novostavba má být víceúčelová. “Myslím si, že to je ideální multifunkční centrum, které nám zde umožní pořádat pestrou škálu kulturně-společenských akcí,” sdělil OIK TV starosta města Radim Vetchý. “Jakákoliv multifunkčnost je obrovská past, je to spousta a spousta problémů, které si vnášíme do celého konceptu,” varoval městský architekt Přemysl Kokeš.

Sál je navržen tak, aby měl pohyblivou kapacitu od přibližně tří do šesti stovek návštěvníků podle charakteru pořádané akce. Zázemí pro umělce počítá ve dvou patrech se čtyřmi šatnami po sedmi osobách. Právě objem šaten byl ze strany veřejnosti podroben kritice. Připomínky se týkaly také velikosti jeviště. “Bez přední forbíny má jenom 6 metrů na hloubku, to je až ke zdi. Vy musíte počítat s tím, že tam ještě za tím budete mít nějaký zadní horizont, musíte tam nechat minimálně metr, tak se vám jeviště bez forbíny zkrátí jenom na 5 metrů,” upozornil divadelní režisér Jan Střecha. “Všechny připomínky vyhodnocujeme, jestli jsou relevantní nebo irelevantní. Projekt je živý organismus, vyvíjí se od stupně ke stupni,” uvedl k problematice architekt a autor návrhu Ladislav Vlachynský.

Během více než hodinu dlouhé diskuse odpovídal architekt také na dotazy ohledně zásobování, velikosti taneční plochy nebo šaten pro návštěvníky. Pavel Janyška zpochybnil ateliérem odhadované náklady. Podle něj bude realizace projektu dražší. “Když si posčítáme tady 10 milionů, támhle 10 milionů, 5 milionů na venkovní úpravy je absolutně nedostatečné. Máte 2000 metrů čtverečních, budete muset dělat nějaké zásaky, nějaké zpožďování retence, parkovou úpravu, nové oplocení, to bude hromada věcí. Já se opravdu domnívám, že tato akce bude stát dohromady i s vyvolanými investicemi kolem 200 milionů,” odhadl Pavel Janyška, který se zabývá řízením a dozorováním staveb. Architekt trvá na tom, že kubatura objektu je spočítána přesně. Stejně jako i z těchto údajů vyplývající odhady ceny na 120 milionů korun, jak bylo uvedeno na webových stránkách města. “Troufám si tvrdit, že s naším přístupem opravdu této kubíkové ceny dosáhneme. Nikdy jsme neplýtvali a ani to neumíme,” ujistil architekt Ladislav Vlachynský.

Setkání se zúčastnili také iniciátoři petice volající po změnách v přípravě projektu. Podle zástupců petičního výboru, který kritizuje nedostatečné zadání projektu, k dohadům nemuselo dojít. “Rozhodně nám chybělo takovýchto konzultačních setkání víc, ta měla možná proběhnout dříve, než se začala připravovat projektová dokumentace,” řekl člen petičního výboru František Teichmann. “Další veřejné projednání projektu by mělo být určitě po předání projektové dokumentace,” předeslal starosta Radim Vetchý. Termín pro dokončení dokumentace byl podle informací na webu města stanoven na 15. června.

Více se o celé problematice dozvíte při zhlédnutí záznamu z dubnové veřejné diskuse. Materiál bude od května přístupný na internetových stránkách města Lanškroun.