ČESKÁ TŘEBOVÁ – Za pár let se možná budou trampové z celé republiky a možná i z celého světa sjíždět do České Třebové. V areálu na Horách je totiž plánováno vybudování stálého trampského muzea, které by bylo světovým unikátem.

O konkrétním umístění budovy v areálu na Horách, jejíž výstavbu kromě města podporuje i Pardubický kraj zatím ale definitivně rozhodnuto není. S největší pravděpodobností by se měla ale nacházet v blízkosti stávající restaurace.

K dispozici by měla být např. stálá a výměnná expozice a v blízkosti se má nacházet také ohniště a malé pódium pro pořádání koncertů. Na jednacím stole již ležela vypracovaná studie, která počítala s částkou 45 milionů korun. “Když jsem viděl tu částku 45 milionů, tak mě to samozřejmě trošku zarazilo, takže jsme si sedli s trampy, sedli jsme si s projektantem a ten prvotní návrh byl, nechci říct zredukován, ale upraven tak, aby sloužil tomu účelu,” objasnil starosta města Jaroslav Zedník

Tento projekt by měl být financován zejména z městské pokladny. Peníze by mohly putovat také z dotačních programů anebo i z Pardubického kraje. “My jako Pardubický kraj jsme připraveni podpořit takovouto iniciativu i finančně, samozřejmě čekám, že se k tomu čelem postaví i město Česká Třebová,” sdělil Martin Netolický. “Teď musíme zpracovat tu studii, aby měla logiku, já mám představu, že ten finanční limit by měl být něco kolem 15 milionů,” řekl starosta města Jaroslav Zedník

Nová studie by měla být hotova v nejbližších dnech. S nabídkou na poskytnutí příspěvku přišel také jistý Čechokanaďan, který by prý byl ochotný dát sponzorský dar v řádech jednotek milionů korun. Stálé Trampské muzeum v České Třebové by mohlo vzniknout do tří let.