ČESKÁ TŘEBOVÁ – Již více než půl roku je na silnici I/14 v obci Třebovice nedaleko České Třebové v provozu úsekové měření. Řidiči, kteří tímto úsekem projíždějí pravidelně, si na něj již pravděpodobně zvykli, mnozí ale asi ještě ne. Denně je totiž stále zaznamenáváno několik desítek přestupků.

Od poloviny loňského roku, kdy úsekové měření začalo fungovat, evidují na Odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu v České Třebové celkem zhruba 6000 přestupků. “Za hezkého počasí, když není zima, tak průměrně se pohybujeme kolem 80 vozidel denně, když je náledí anebo pod nulou, tak se snižuje na 40 vozidel denně,” řekl Tomáš Hájek vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství MěÚ Č. Třebová.

Průměrná výše pokut udělených za rychlostní prohřešky se prý pohybuje v rozmezí od pěti set do sedmi set korun. “Po prvních měsících byl pokles asi o 30% a teď už se to pohybuje v těch rozmezích jak jsem říkal, má na to vliv pouze počasí,” doplnil Tomáš Hájek vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství MěÚ Č. Třebová.

Úsekové měření v obci Třebovice má jistě vliv na peněženky hříšníků, na dopravní nehodovost prý ale zásadní vliv nemá. “Za loňský rok máme evidovanou pouze jednu dopravní nehodu, ale samozřejmě dopravních nehod může být v tom úseku více, jsou to ty dopravní nehody, které nespadají do oznamovací povinnosti,” řekla Lenka Vilímková, tisková mluvčí PČR Ústí nad Orlicí.

Na pozoru se budou muset mít již brzy také řidiči přímo v České Třebové, úsekové měření se připravuje už i na ně. Vytipovány jsou prozatím 3 úseky.