LANŠKROUN – Studenti Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně zanedlouho začnou vyrábět sýry. Získají tak praxi, která jim může pomoci při hledání budoucího zaměstnání. Výuku od začátku letošního roku obohacuje také zbrusu nová pitevna. Ve škole je už postavena laboratoř, která bude brzy připravena k výrobě sýru. Při ní se bude zpracovávat mléko ze školního statku. U něj se musí nejdříve zjistit kvalitativní vlastnosti. Kyselost, základní obsahové složky a syřitelnost. „Následuje vlastně pasterace mléka, která probíhá při teplotě 72° C po dobu minimálně 30 sekund,” vysvětluje Milena Velecká, technoložka potravin. Pak se mléko zchladí, přidají se další složky a dále se bude zpracovávat. Sýr pak bude zrát v suterénu školy. Doposud se studenti učili výrobu sýrů pouze teoreticky. Výuka se zlepší i v oblasti pitvání zvířat. „Tady byla původně učebna s lavicemi a katedrou. Teď tady vznikly tři pracoviště nezávislé na sobě, kde jsou tři pitevní stoly. Skupina žáků, tzn. polovička třídy kolem těch 15 žáků, potom tady pracuje individuálně na tom materiálu, který je pro ně připraven,” řekl David Hruška, ředitel SŠ zemědělské a veterinární v Lanškrouně. Zatímco pitevna už slouží svému účelu, minimlékárna začne fungovat zhruba v listopadu.