ČESKÁ TŘEBOVÁ – “Nová střecha sportovní haly v České Třebové by mohla být hotová už letos v říjnu.” S takovou zprávou přišel Pardubický kraj, který již také disponuje návrhy na provedení nové střechy, které si sám objednal.

Externí projektant Pardubickému kraji navrhl čtyři varianty řešení nové střechy. Železobetonovou konstrukci, lepený vazník, ocelovou konstrukci nebo kombinaci oceli a dřevěného vazníku.

Konkrétně se kraj přiklání k variantě dřevěného lepeného plnostěnného vazníku se zaoblenou spodní hranou. Veřejnost pochopitelně zajímá také příčina havárie. V médiích se s odvoláním na vedoucího Majetkového a stavebního odboru Krajského úřadu Michala Votřela objevila zpráva o tom, že ke zřícení střechy došlo kvůli vadě v uchycení dřevěných vazníků. Podle hejtmana ale celou situaci nelze zjednodušovat například právě na uchycení vazníků a je nutné počkat na výsledek laboratorních expertíz, které si vyžádal soudní znalec.

Po samotném pádu střechy byly poškozeny pochopitelně také například různé instalace, světla, obložení nebo třeba podlaha. Celková škoda ještě nebyla vyčíslena, prý by ale neměla přesáhnout částku 15 milionů korun.

Různé práce na místě prý probíhají podle plánu a sportovní hala by měla být uvedena do provozu ještě do konce tohoto roku.