ČESKÁ TŘEBOVÁ – Zhruba před rokem se v České Třebové rozhořel spor o podobu přestavby domu u rotundy sv. Kateřiny. Tato kauza má nyní další pokračování, na místo se přijeli podívat zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Celou kauzu přestavby bývalého sirotčince u rotundy sv. Kateřiny dostali nedávno na stůl i úředníci Krajského úřadu Pardubického kraje. Odpůrci přestavby ale s odvoláním proti rozhodnutí odboru výstavby z České Třebové neuspěli. “To naše odvolání bylo zamítnuto a bylo nám sděleno, že proti tomuto rozhodnutí již není další odvolání, přesto to tedy nevzdáváme,” řekl zástupce petičního výboru Petr Kulička.

K celé kauze se nám vyjádřila také zástupkyně investora, tedy organizace, která bývalý sirotčinec přestavuje. “Z mého pohledu, mám jednu jedinou reakci a to je stará právnická otázka Cui bono, tedy v čí prospěch nebo jinak, co je opravdu cílem ročního neustálého zpochybňování právních postupů,” sdělila zástupkyně investora Helena Johnová.

O celý problém se začal nově zajímat zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček, který byl v minulých dnech na návštěvě přímo u přestavby vedle rotundy. “V regionální televizi se objevil tento problém – petice občanů a to mě samozřejmě zaujalo, protože stavební záležitosti nebo činnost stavebního úřadu patří do mé kompetence,” řekl Stanislav Křeček. “Diskutovali jsme tady o celé té přestavbě, předložili jsme veškeré materiály a pan doktor přislíbil, že se tím bude dál zabývat,” sdělil zástupce petičního výboru Petr Kulička.

Toto setkání zástupců petičního výboru se zástupcem veřejné ochránkyně práv a hejtmanem se konalo bez účasti zástupců investora. “V celé té kauze je taky typické, že nás nikdo neoslovil, nikdo nám ani neoznámil, že tady třeba pan zástupce ombudsmanky bude,” řekla zástupkyně investora Helena Johnová.

Investor má v rukou platné stavební povolení a v přestavbě bude podle svých slov dále pokračovat.