LANŠKROUN – Časopis Béda Základní školy Smetanova v Lanškrouně vychází už od září roku 1995. Za tu dobu se dočkal řady ocenění.

Redakční tým časopisu Béda, boduje. Již několik let se mu daří na soutěžích školních časopisů a získal řadu diplomů. Nejlépe se zatím umístil na celorepublikové soutěži “Školní časopis roku 2016” v Brně, kde získal první místo v kategorii Grafika.

První číslo bylo vytvořené na psacím stroji s použitím kopíráku. Dnes redaktorský tým pokrývá poptávku po časopisu jen díky místní tiskárně. Časopis má obvykle dvanáct až šestnáct stran a měsíčně vychází v nákladu 250 kusů.

Za pět korun si ho kupují jak žáci školy, tak i veřejnost. Časopis obsahuje články nebo různé soutěže. Bédovo iterview, sport či Lambada jsou zavedeny jako stálé rubriky. Přitom Lambada je u žáku oblíbená. Ten, kdo vyplní slosovatelný lísteček, vhodí ho do schránky časopisu Béda a je vylosován, se vyhne písemce nebo zkoušení.

Na vytváření každého čísla v tomto školním roce se podílí 18 žáků z obou stupňů. Autorský tým se schází vždy jednou týdně ve středu, kdy kompletují své rubriky a pročítají si návrhy od spolužáků a učitelů, které jim vhazují do schránky. Na vytváření časopisu se tak vlastně podílí celá škola.