ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na začátku června roku 1938 se v Ústí nad Orlicí narodil Jan Steklík. Ve stejném městě životní pouť osobitého výtvarníka také skončila. Jeden ze zakladatelů Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu  zemřel ve věku devětasedmdesáti let.

Před obřadní síní orlickoústeckého hřbitova postávaly hloučky těch, kteří se rozhodli vzdát poslední hold autorovi nespočetného množství výtvarných děl. Ze zástupců “uměleckého světa” lze jmenovat například někdejšího zpěváka legendární kapely The Plastic People of the Universe Paula Wilsona či herce a režiséra Břetislava Rychlíka.

Za všechny obyvatele města se s Honzou, jak mu přátelé říkali, rozloučil starosta Petr Hájek: “Je to ztráta pro nás všechny, především pro naše občany. Honza měl v Ústí nad Orlicí spoustu přátel, kumpánů, oni se scházeli po restauracích. Jan Steklík neodmyslitelně patří k našemu městu.”

Důkazem toho jsou jak “Cena města” z roku 2003 za celoživotní dílo, tak titul čestného občanství z roku 2016.

Jan Steklík byl výtvarníkem, o kterém teoretik umění Jozef Cseres prohlásil, že to, o čem se nedá mluvit, dokázal Steklík nakreslit.