LANŠKROUN – Učiliště Na střelnici v Lanškrouně od minulého roku prochází rekonstrukcí. Budova vedle sportovní haly dostane druhé patro a ke změnám dojde i uvnitř.

Ani nízké teploty, které v minulých týdnech překvapily náš region, se na přestavbě nepromítly. Ta probíhá podle plánovaného harmonogramu. “V současné době probíhají bourací práce a výroba oken. Jsou také provedeny základy přístaveb. V momentě, kdy budou bourací práce dokončeny, začnou se dělat nové konstrukce, což nastane přibližně za čtrnáct dní až tři týdny,”  zmínil Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

Uvnitř objektu jsou připravené rozvody kanalizace a vody. Brzy se na střeše budovy s hlavním vchodem objeví základy pro další patro. “V celém tomto areálu vzniknou nové učebny a jejich vybavení, to znamená nejen technické, ale i vybavení strojní,” vysvětlil Jaroslav Novák, ředitel učiliště.

Práce probíhají za chodu učiliště. Škola tak musela učinit několik změn. “Probíhající stavba způsobila určité komplikace při výuce žáků. Museli jsme změnit i jednotlivé rozvrhové hodiny. Hlavně jde o přesuny žáků mezi jednotlivými budovami,” pokračoval Jaroslav Novák.

Rekonstrukce střední odborné školy a učiliště má být dokončena v prosinci tohoto roku. “Realizován je projekt přístavby a modernizace odborných učeben s celkovými náklady přilibžně 52,5 milionu korun. Z toho cena za samotnou stavbu činí 40,8 miliónů korun a za vybavení zhruba 11,7 milionů korun,” řekl Dominik Barták. Pardubický kraj se na přestavbě podílí částkou přibližně 13 milionů korun, zbytek je hrazen z Evropské unie.

Investice si klade za cíl především soustředit technické předměty pod jednu střechu. Vedení školy díky této rekonstrukci počítá i s nárůstem žádostí o studium.