ÚSTÍ NAD ORLICÍ – I ve spěchu při přesunu z jednoho nástupiště na druhé si cestující využívající orlickoústecké hlavní nádraží mohou povšimnout, že železniční podchod byl vyzdoben. Zásluhu na tom mají zejména mladé umělkyně. “Já jsem vytvořila sérii postav rozmístěných tady různě po podchodu. Jsou to výjevy z denního běžného života,” sdělila OIK TV jedna z autorek Kateřina Frgalová. “Vybrala jsem si motiv přírody, protože ten podchod je celý betonový, že to trochu rozbije ten pocit z toho,” uvedla další mladá umělkyně Denisa Váňová.

Obě tvůrkyně jsou studentky grafického designu na orlickoústecké “Umprumce” Ta vybrala pětici autorek, které tvořily v první etapě projektu. “Na jaře jsme začali. Někdy koncem května, na začátku června. Pracovali jsme do konce června, pak studenti měli normálně po zásluze prázdniny a začali jsme dělat zase v září. Do té doby než padnul chlad,” shrnul první etapu výzdoby vedoucí oboru grafický design SŠ uměleckoprůmyslové Bohuslav Špaček.

Škola celou akci zaštítila, město Ústí nad Orlicí zaplatilo materiál a studentky tvořily. Přestože zkrášlování podchodu obětovaly svůj volný čas, pravděpodobně tohoto kroku nelitují. “Určitě to byla dobrá zkušenost i proto, že vlastně tvoříme někde mezi lidmi,” řekla Denisa Váňová.

Veřejnost může počínání autorek hodnotit různě, ale je třeba připomenout, že dílo ještě není zdaleka dokončeno. “Za nás si myslíme, že první etapa proběhla tak, jak jsme předpokládali. To znamená, že ta malba není všude. Budeme pokračovat ještě v druhé nebo třetí etapě. I tak to bylo koncipováno, že vlastně se to roztáhne do dvou až tří let,” nastínil další průběh jeden z iniciátorů projektu Bohuslav Špaček.

Další práce by svým vyzněním měly doplnit již hotové výtvory, aby celek působil kompaktně.