LANŠKROUN – V sálu zámku se uskutečnila veřejná diskuse o podobě chystané rekonstrukce kulturního domu. Setkání svolali lidé, kteří se domnívají, že v přípravě celého projektu došlo k přehmatům. “Chybí mi zvážení všech aspektů od funkčnosti, účelovosti, vize kultury ve městě, ekonomického a provozního aspektu a řešení, které by město mělo předat architektům a ti by měli pracovat na  konkrétní vizi,” uvedla k problematice spoluiniciátorka veřejné diskuse Pavla Kusá. “Na té studii je potřeba změnit především zadání, protože to stanoví všechny základní limity toho domu. V tuto chvíli je ten dům navržený tak, že je to architektonický sen bez limitů a bez zadání,” okomentoval dosavadní průběh přípravy projektu městský architekt Přemysl Kokeš.

Za vedení města se diskuse zúčastnil starosta Radim Vetchý. “Mělo se takhle diskutovat na tom veřejném projednání, které bylo sezváno na listopad, tam by to bylo ještě včas. Nediskutovalo se tolik, ale některé věci se dají pravděpodobně zapracovat do toho projektování,” sdělil OIK TV Radim Vetchý.

Iniciátoři setkání starostu vyzvali, aby bylo přihlédnuto k připomínkám jednotlivých zájmových skupin. “Já jsem schopen s lanškrounskými divadelníky dát dohromady nějaký ucelený materiál  za divadlo, o kterém my si popovídáme a domluvíme se na tom, co bychom potřebovali, a ten materiál potom postoupit dál,” zaručil se za divadelníky vedoucí gymnaziálního souboru Škeble Jan Střecha.

Radim Vetchý přislíbil, že materiály budou projednány Radou města Lanškroun a budou předloženy tvůrci studie. “Architekt Vlachynský přijede a musí si obhájit to, co připravil a na čem pracuje,” nastínil další průběh událostí starosta Vetchý.

Iniciátoři diskuse vytvořili petici, k jejímž požadavkům se obyvatelé přímo v místě konání setkání připojili svými podpisy. “Hlavním požadavkem je, aby bylo možné pozastavit celý proces v daný moment, mohlo se město znovu zamyslet nad zadáním, vytvořilo se nové zadání, pokud bude prostor i proto, aby byla vyhlášena nová soutěž. A my bychom preferovali  toto řešení,” přiblížila znění petice její signatářka a spoluiniciátorka veřejné diskuse Pavla Kusá. “Vyjadřuje nějaké stanovisko občanů města. To podle mě nejde hodit za hlavu, my se tím zabývat budeme,” zareagoval na petici starosta Radim Vetchý.

Další postup v celé problematice bude zveřejněn v nejbližších týdnech.