ORLICKOÚSTECKO –  Zatímco ještě před přibližně sto lety lidé u nás mohli lidé představitele státu vidět jednou či dvakrát za život, prezident Miloš Zeman letos do Pardubického kraje přijel počtvrté v tomto volebním období. Program návštěvy ho zavedl i do dvou největších měst našeho regionu.

V Ústí nad Orlicí si přítomnosti hlavy státu nešlo nevšimnout. Hotel, ve kterém prezident po dobu své třídenní návštěvy v kraji nocoval, byl totiž střežen ochrankou a policisty. Strážci zákona měli napilno také na silnicích. Například na světelné křižovatce v České Třebové.

Do města s kohoutem ve znaku Miloše Zemana přivedla schůzka s odborníky v oblasti železniční dopravy. Řádně akreditovaným novinářům byl na základě požadavku železničářů vstup na besedu zakázán. Jednalo se na ní především o věcech, které železničáře trápí. V samém závěru předal starosta města Jaroslav Zedník prezidentu dar v podobě keramické vázy a poté následoval přesun do Letohradu.

Na Václavské náměstí v Letohradu přijela prezidentská kolona krátce po dvanácté hodině. Po jednání s představiteli města následovalo za účasti hejtmana Pardubického kraje setkání s občany, kteří se dočkali odpovědí na své otázky, tradičních bonmotů, ale i zpěvu.

V závěru se prezident republiky podepsal do Pamětní knihy, dekoroval prapor města pamětní stuhou a z rukou starosty převzal dary. “Pan prezident dostal číše vína, kde místní, paní Iva Majvaldová vyryla do něho artefakty významné budovy z našeho města a dali jsme mu i popelníček, který použil při návštěvě úřadu,” řekl Petr Fiala, starosta Letohradu.

Třídenní návštěvu Pardubického kraje zakončil prezident republiky na letohradském zámku tiskovou konferencí. “Když jsme včera například byli ve Svobodných Hamrech, ale i v Jevíčku, tak paní ředitelka říká nemám žádný problém. Ve Svobodných Hamrech starosta a většina podnikatelů říká nemám žádný problém a to se mi ještě nikdy nestalo,” sdělil prezident republiky Miloš Zeman.

V příštím roce Miloš Zeman pravděpodobně navštíví další místa v Pardubickém kraji.