ČESKÁ TŘEBOVÁ, LANŠKROUN, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mnoha rodinám se na začátku letošního září změnil život. Tisíce dětí totiž na kolotoči života přesedly do sedátek označených nálepkou “školáci”. Jaký byl jejich první den v roli žáků, jsme se vypravili zjistit do tří škol.

Jedním ze vzdělávacích ústavů, které přivítaly své nové žáky, byla českotřebovská ZŠ Nádražní. Po pořízení všech památečních fotografií poprvé usedlo do lavic celkem 44 dětí. Pozdravit je přišel jak starosta města Jaroslav Zedník, tak ředitel školy Radim Kolář. “Máme 22 dětí v každé třídě, což si myslím, že je ideální z hlediska individuálního přístupu k dětem,” uvedl ředitel Radim Kolář.

Dítka se seznámila nejen s novým prostorem, ale především s paní třídní učitelkou. Ta je za zvládnutí prvního školního úkolu odměnila malým dárkem. Někteří prvňáčci se nezalekli ani naší kamery. “Já jsem Karolína a do školy jsem se těšila,” svěřila se jedna z žákyň první třídy.

Svými prvňáčky se mohla pochlubit také ZŠ Smetanova v Lanškrouně. Ani zde u jejich velkého dne nechyběli starosta města a ředitel školy, tedy Radim Vetchý a Milan Valúšek. “V letošním školním roce jsme do prvních tříd přivítali 26 žáků, a to nejen z Lanškrouna, ale i z okolních obcí,” řekl ředitel školy Milan Valúšek.

Zatímco některým povinná školní docházka teprve začínala, jiní se vraceli už poněkolikáté. “Užila jsem si prázdniny, ale do školy jsem se vůbec netěšila,” neskrývala jedna ze školaček.

Vraťme se však ještě k prvňáčkům, konkrétně k těm ze ZŠ Třebovská v Ústí nad Orlicí. “My tradičně otevíráme jednu první třídu, už několik let za sebou, a máme 20 prvňáčků,” sdělil OIK TV ředitel školy Pavel Svatoš. Hladký průběh jejich nového devítiletého dobrodružství přišel dětem popřát starosta města Petr Hájek. Zajímavostí je, že noví žáčci nebudou v budově těmi nejmladšími. Z důvodu rekonstrukce budovy jejich školky tady školní rok začal i dětem z orlickoústecké MŠ Pod Lesem.