LANŠKROUNLetní prázdniny jsou na školách tradičně ve znamení oprav a rekonstrukcí. Výjimkou nejsou ani základní školy v Lanškrouně. Jednoduché opravy jako malování probíhají ve většině školních institucí. “Jsou prázdniny, školy jsou prázdné a je ideální doba na to udělat rekonstrukce ve školách,” řekl Radim Vetchý, starosta města.

Rovnou několik oprav proběhne v ZŠ Aloise Jiráska. V budově na náměstí J. M. Marků budou na chodbách nové omítky a školáci se také mohou těšit na nově zrekonstruovanou školní družinu. “Jsou tady naplánované veškeré opravy omítek, podlah elektroinstalace, bude zde instalováno nové topení,” sdělil OIK TV Jaromír Sobek, referent Odboru investic a majetku.

V budově č.p.139, kterou navštěvují žáci druhého stupně, se školáci a učitelé budou dívat skrze nová okna. Po kompletní výměně i s vnitřními parapety budou učebny také vymalovány. Tato inovace vyjde na zhruba dva miliony sto šedesát sedm tisíc korun. V ZŠ Dobrovského se v srpnu pustí do oprav vzduchotechniky tamního bazénu.

Do budovy z roku 1909, v které sídlí ZŠ Smetanova, budou žáci a učitelé chodit novými dveřmi s otevíráním na čip. Vyměněny budou celkově čtvery. Proběhne také celková rekonstrukce a přestavba bývalého bytu určeného původně pro školníka v budově školy. “Z nepoužívaného bytu školníka dojde k přeměně v detašované pracoviště Regionálního integračního centra, které má sídlo v Pardubicích,” sdělil Radim Vetchý, starosta města. Toto centrum bude zajišťovat sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra. Náklady by měli činit zhruba jeden milion třista osmdesát pět tisíc korun a termín realizace stavby byl předběžně stanoven na září tohoto roku.