ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Loňském roce koupilo za zhruba 1,5 miliónů korun Město Ústí nad Orlicí park v městské části Hylváty. Dřívějším spekulacím, že v samém centru této městské části nebude i nadále klidová zóna tak odzvonilo. Nejen že byl park zachráněn, ale měl by projít i výraznou obnovou.

Osadní výbor Hylvát, tedy městské části Ústí nad Orlicí, koupi pozemku parku od soukromého majitele za skoro 1,5 miliónů v loňském roce jen uvítal. Město nechalo pro tento prostor, do kterého patří i před třemi lety nově zrekonstruovaná kaple sv. Anny nebo prostor před hasičskou zbrojnicí, zpracovat studii. “V současné době se studie připravuje. Do její podoby jsme zatáhli osadní výbor, Základní školu Třebovskou a i sbor dobrovolných hasičů, protože všechny tyto instituce sousedí s tím parkem,” řekl pro OIK TV místostarosta města Jiří Preclík. Studie by měla být hotova během června. Ale už nyní má osadní výbor jasné představy, co by v prostoru mělo být, aby byl oddychovou centrální zónou Hylvát. “Rádi bychom park vybavili lavičkami, smyslovými chodníčky, popřípadě otevřeným ohniště či naučnými tabulemi, které by korespondovaly s celkovým zaměřením parku,” řekl pro OIK TV předseda osadního výboru Pavel Svatoš.

Ale nečeká se jen na studii, nutné práce zde probíhají už nyní. Mimo běžné údržby se mapují stromy. Dochází také k úpravě celého prostoru. Takže na řadu přišly i staré lavičky nebo zábradlí. Pokud se seženou peníze z dotačního titulu, měla by proměna tohoto centrálního prostranství městské části Hylváty probíhat rychleji.