ORLICKOÚSTECKO – Už za sedm dní budou obyvatelé České republiky starší osmnácti let rozhodovat o tom, kdo usedne v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Výsledek voleb svými hlasy ovlivní i lidé z České Třebové, Lanškrouna a Ústí nad Orlicí.

V Pardubickém kraji budou voliči vybírat z kandidátek čtyřiadvaceti stran a hnutí. V České Třebové se volby uskuteční v rámci 17 okrsků. “K dnešnímu dni je v České Třebové 12 804 oprávněných voličů. Hlasovací lístky by měly být doručeny do schránky tři dny před dnem voleb,” sdělila OIK TV tajemnice Městského úřadu Česká Třebová Věra Pirklová.

Mnohým už byly hlasovací lístky doručeny, pokud se tak nestalo, mohou si je vyžádat v den voleb přímo ve volební místnosti. V Lanškrouně bude 8 okrsků a 8 pevných schránek. “Pro případ, že volič má například zdravotní potíže, tak se volební schránka přinese k němu domů a tam může vhodit svůj hlasovací lístek. Volebních lístků bylo vytištěno 23 000 včetně tedy spádových obcí,” řekl tajemník Městského úřadu Lanškroun Jaroslav Brandejs.

V Ústí nad Orlicí se bude volit v rámci 17 okrsků. “Co se týče počtu voličů, tak k dnešnímu dni máme 11 500 voličů,” uvedla tajemnice Městského úřadu Ústí nad Orlicí Eva Kalousková.

V České Třebové, Lanškrouně ani Ústí nad Orlicí nedošlo k přesunu volebních místností. Do těch by měly osoby starší osmnácti let docházet podle místa trvalého bydliště. Existují však výjimky. “To je v tom případě, když se v den voleb nevyskytují v místě svého trvalého bydliště, ale chtějí volit, tak si požádají o voličský průkaz,” doplnila Eva Kalousková.

Volič může svůj hlas dát pouze jediné konkrétní straně. Na příslušném hlasovacím lístku má kroužkováním možnost zvýhodnit čtyři kandidáty. Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky proběhnou v pátek 20. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 21. října od 8 do 14 hodin.