ORLICKOÚSTECKO – Právě uplynulé volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky vyhrálo hnutí Ano 2011. Jak ale dopadly volby na Orlickoústecku? Podívejte se!

V Pardubickém kraji měli voliči na výběr ze 407 kandidátů z 24 politických subjektů. O přízeň voličů se ucházeli také někteří starostové či místostarostové obcí na Orlickoústecku. Jedním z nich byl místostarosta Ústí nad Orlicí Michal Kokula, třetí z kandidátky KDÚ-ČSL, který volil v Základní škole Třebovská. V nedalekém Lanškrouně se o místo v Poslanecké sněmovně ucházel starosta Radim Vetchý kandidující za Stranu zelených. Svůj hlas do urny hodil v Domu dětí a mládeže Damián. Druhé místo na kandidátce TOP 09 v Pardubickém kraji patřilo starostovi České Třebové Jaroslavu Zedníkovi, který volil v Základní škole Habrmanova. Ani jeden z těchto představitelů měst v regionu, se do Poslanecké sněmovny nedostal.

Volební účast byla ve všech třech městech okolo šedesáti procent a nijak překvapivé nebyly celkové výsledky ani v celostátním porovnání. V Ústí nad Orlicí dominovalo ANO 2011. Druhou pozici obsadila Česká pirátská strana, za kterou se těsně umístila ODS. V České Třebové dali voliči nejvíce hlasů hnutí ANO 2011. Shodně – 11,27 % získali SPD a Piráti. V nedalekém Lanškrouně nejvíce voličů oslovilo ANO 2011. Pomyslná stříbrná pozice patří Občanské demokratické straně a třetí skončila SPD.

Pokud se podíváme na výsledky hlasování za okres Ústí nad Orlicí, tak zjistíme, že dominovalo hnutí ANO 2011. Druhé byla SPD a třetí Česká pirátská strana. Po letošních volbách z Pardubického kraje do Poslanecké sněmovny zamíří 10 politiků. Např. Jaroslav Martinů z ODS byl zvolen poměrně překvapivě, voliči ho tzv. vykroužkovali až z šestého místa na kandidátce.