ILUSTRACE_EKO_KOM_PAPIR_TRIDENY ODPAD
ilustrační foto

Kvalitní podmínky pro sběr tříděného odpadu se snaží svým občanům vytvářet město Červený Kostelec. V letošním roce tu vybudovali hned tři nová sběrná hnízda, vyměnili staré kontejnery za nové a další nádoby přidali. Stalo se tak prostřednictvím projektu bezplatných výpůjček kontejnerů obcím a městům, který realizuje společnost EKO-KOM.

Červený Kostelec v rámci tohoto projektu letos získal třicet barevných kontejnerů na tříděný odpad. „Snažíme se o to, aby sběrná hnízda byla rozmístěna rovnoměrně po městě, a to nejen v jeho centru, ale i v okrajových částech. A chceme také, aby donášková vzdálenost ke kontejnerům byla pro lidi co nejkratší. Jsme přesvědčeni, že pokud je hustota sběrové sítě dostatečná, promítá se to do množství vytříděného odpadu,“ říká Štěpán Křeček, ekolog odboru výstavby a životního prostředí Městského úřadu v Červeném Kostelci.

Ve zkvalitňování podmínek třídění odpadů šlo město ještě dál a k 1. červenci letošního roku otevřelo nový sběrný dvůr. „Uvidíme, jak se efektivita třídění po otevření sběrného dvora změní. Jasněji bude za půl roku, až budeme mít celková čísla za rok 2015. Zatím je zájem o sběrný dvůr poměrně veliký,“ dodává Křeček.

Červený Kostelec nevyužil bezplatných výpůjček kontejnerů poprvé, například už v roce 2013 získal pětatřicet nádob na plasty, papír a sklo. „Město je v třídění odpadů hodně aktivní, umí své obyvatele patřičně motivovat. Účastní se i soutěže obcí v třídění odpadů Čistá obec, čistý kraj, kde se pravidelně umísťuje v první desítce,“ připomíná regionální manažer EKO-KOM, a.s. Jiří Záliš a vrací se k projektu sběrných nádob: „Je to projekt, který jsme zahájili už před více než deseti lety. Obcím zapojeným do systému EKO-KOM nabízíme bezplatnou výpůjčku konkrétních nádob na dobu neurčitou. Jsou to kontejnery na papír a plast a sklolaminátové zvony na sklo, buď o objemu 1500 litrů na bílé i barevné sklo, nebo dělené zvony o objemu 2150 litrů na oddělený sběr bílého a barevného skla.“

Více informací o projektech EKO-KOM naleznete na www.cistykraj.cz a www.jaktridit.cz.

Šárka Nováková
tisková mluvčí EKO-KOM, a.s.