ČESKÁ TŘEBOVÁ – Ve městě se zvedla vlna nevole nad průběhem rekonstrukce domu čp. 254. Podle ne nepočetné skupiny lidí tato stavba zakrývá nejstarší památku východních Čech, tedy rotundu sv. Kateřiny. Věc dospěla až k tomu, že proti přestavbě v této podobě byla sepsána petice.

Rekonstrukce domu v těsném sousedství kostelíčka, jak se kapli sv. Kateřiny v České Třebové říká, byla takzvaně papírově zahájena v roce 2013. Tehdy probíhalo stavební řízení, v jehož rámci se k záměru vyjadřovali obyvatelé dotčené lokality. “Ty obrázky byly takové málo čitelné. Rozhodně nebyl zapracován pohled, jak to bude vypadat po přestavbě. Ty nástavby, které jsou na střeše, rozhodně takhle nevypadaly,” řekl obyvatel Antonín Drašnar. “Stavební odbor po nás chtěl nějaké dokumenty, ty jsme dodali. Jestli je ve zvyku dodávat víc, to nevím, prostě co chtěli, to jsme dodali,” uvedla zástupkyně investora stavby Helena Johnová.

Na základě poskytnutých materiálů bylo odborem výstavby Městského úřadu Česká Třebová vydáno stavební povolení. “Projektová dokumentace je výkresová část. Obsahuje základní pohledy ze čtyř světových stran. Žádné další pohledy, dálkové pohledy, nebyly předloženy. Stavební úřad při vydání stavebního povolení vycházel z vydaného závazného stanoviska dotčeného orgánu státní památkové péče,” sdělil OIK TV vedoucí odboru výstavby Městského úřadu Česká Třebová Jiří Maleček.

Stavební povolení na zhotovení rodinného domu bylo vydáno po zapracování připomínek sousedů. “My jsme tam dali námitky, že pokud to bude dál vedeno jako rodinný dům, tak proti nějakým malým balkónkům bychom nic nenamítali, ale nesmí to rušit sousedy,” uvedl obyvatel dotčené lokality Antonín Drašnar. “Je to rodinný dům se společenským zázemím. Ti lidé, kteří tam budou bydlet, to zázemí nějakým způsobem budou zajišťovat,” přiblížila záměr investora Helena Johnová.

Hrubá stavba objektu je téměř dokončena. Proti její podobě však protestuje přibližně 1 300 lidí, kteří se zatím podepsali pod petici. Tu sestavil dvanáctičlenný výbor, podle jehož názoru budova zastiňuje významnou kulturní památku. “My požadujeme, aby stavba byla snížena, aby střecha štítová byla navrácena tak, jak byla střechou valbovou a aby byly odstraněny nebo zmenšeny lodžie, které přibližně asi metr a půl přesahují celé obvodové zdivo této stavby,” shrnul požadavky zástupce petičního výboru Petr Kulička.

Petenti chtějí celý proces pozastavit a vyvolat nové stavební řízení. “Z mého pohledu není dodrženo původní stavební povolení, stavební dokumentace, a dochází tady k odchylkám,” uvedl k problematice Petr Kulička. “Neodklonili jsme se. Je to zkonstatováno několika kontrolami stavebním úřadem. Co se týká nějakých změn – proběhla různá jednání a dospěli jsme k tomu, že už by to té věci neprospělo,” kontrovala zástupkyně investora stavby Helena Johnová. “Byla kontrolována stavba vůči ověřené projektové dokumentaci. V zásadě nebyly zjištěny žádné rozpory. Vyzvali jsme stavebníka, aby zpracoval geodetické zaměření výšky stavby. Tato dokumentace prokázala, že výška je dodržena,” doplnil vedoucí odboru výstavby Městského úřadu Česká Třebová Jiří Maleček.

Další vývoj bude záviset na vyjádření orgánů státní správy.