ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mezi kostelem Nanebevzetí Panny Marie a Roškotovým divadlem v Ústí nad Orlicí probíhá rekonstrukce parku. Po archeologických průzkumech, které v této lokalitě probíhaly v loňském roce, se začalo s budováním této nové odpočinkové zóny.

Myšlenka na úpravu tohoto prostranství se objevila již před mnoha lety, plán několika generací ale začal být uskutečňován až nyní. “Tím základem je vlastně zpřístupnění tohoto parku veřejnosti a zároveň zprůchodnění tohoto parku ve směru do Husovy ulice, což znamená k Roškotovu divadlu, takže vznikne přirozená spojnice mezi prostorem ústeckého náměstí a kostela, s prostorem Roškotova divadla,” řekl starosta města Petr Hájek.

S pracemi na úpravách se začalo v závěru loňského roku. Provedeny byly některé stavební práce, které souvisejí s vybudováním komunikací a základů pro náhrobky. Pokáceny byly též některé stromy. Instalovány byly také čtyři nádrže na dešťovou vodu, kterou bude park zavlažován. Zrekonstruována byla i hřbitovní kaple a litinový kříž. Peníze na opravu kříže a úpravu celého prostranství poputují z rozpočtu města. “Ty celkové předpokládané náklady se budou pohybovat někde kolem 6 – 7 milionů korun, samozřejmě je uzavřená smlouva o dílo, ale v tuto chvíli nám ještě nejsou známy celkové náklady na zajištění historického průzkumu, který byl v loňském roce prováděn,” doplnil starosta města Petr Hájek.

Na přelomu května a června by měl být nově zrekonstruovaný park otevřen veřejnosti.