PARDUBICE – Rada Pardubického kraje projednala a schválila první aktualizaci finančního plánu nemocnic akutní péče na rok 2014. Ta reaguje na výrazné snížení plánovaný ztrát nemocnic v letošním roce.

„Původní radou schválená ztráta v součtu za pět nemocnic činila 44,1 milionu korun, dnes jsme schválili změnu na 25,2 milionu korun. Pokud to porovnáme se ztrátou 126,6 milionu z roku 2013, je vidět, že změny nastartované v posledních dvou letech směřují správným směrem,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Na změnu hospodaření měly především vliv vyjednané kompenzace za nemocniční poplatky a zároveň sjednocení odpisové metodiky ve všech pěti nemocnicích kraje. „Přál bych si, aby se výsledná ztráta stále zmenšovala, ale zároveň je mi jasné, že na nemocnice se nemůžeme dívat jen přes peníze. Především je pro nás důležité, aby byly schopné poskytovat kvalitní a vzájemně provázanou zdravotní péči,“ uvedl Línek a pokračoval: „I proto jsme zapojili všechny nemocnice do procesu akreditace kvality a připravujeme i další kroky.“

Rada Pardubického kraje zároveň na dobu tří měsíců jmenovala Tomáše Gottvalda do zbývajících čtyř představenstev nemocnic, aby se již nyní mohl podílet na spolurozhodování o nemocnicích, které od 31. prosince 2014 vytvoří jednu silnou akciovou společnost.