foto školy, zdroj: internet

PARDUBICKÝ KRAJ – Jedním z cílů současného vedení Pardubického kraje je další rozvoj Vyšší odborné školy a střední školy technické v České Třebové, která je dlouhodobě spojena s železničním provozem. Krajští radní na svém posledním jednání schválili investiční záměr na rekonstrukci odborných učeben v předpokládané částce necelých šesti milionů korun. V rámci investice dojde k vytvoření učeben pro výuku síťových technologií a úpravy prostor pro celoživotní vzdělávání.

„Již s nástupem nového ředitele školy jsme avizovali, že ji budeme chtít ještě více přimknout k železničnímu provozu. Tato investice je jedním z prvních kroků, jak toto předsevzetí naplnit. Jednáme proto s železničními dopravci, že bychom v rámci školícího centra ve škole mohli zajišťovat také celoživotní vzdělávání, zisk různých certifikátů pro zaměstnance dopravců. Moderní dopravní sál, který by splňoval požadavky na podobná školení, je proto podmínkou,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Budeme velmi rádi, pokud se nám s dopravci podaří navázat užší spolupráci pro vzdělávání nových pracovníků na železnici, a to nejen v opravárenství, ale také v případě strojvedoucích. Chceme, abychom byli schopni v naší škole produkovat absolventy, kteří mají o práci na železnici zájem a chtějí v České Třebové v různých pozicích pracovat,“ řekl hejtman Netolický.
Ten v minulém týdnu jednal se zástupci Českých drah o stipendijním programu ČéDés. „Student, který absolvuje výběrové řízení a podepíše s Českými drahami smlouvu, získá v rámci programu  například příspěvek na studium, na ubytování v domově mládeže, jednorázový roční příspěvek na učební pomůcky či jízdné vlakem zdarma díky aplikaci Železniční průkazka na In Kartě,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Součástí investice je rekonstrukce přízemí západního křídla budovy školy v areálu Habrmanova. V nevyužívaných prostorech po zámečnických a kovářských dílnách budou zřízeny učebny na výuku síťových technologií. Bude upraven prostor před učebnami pro vytvoření šatny pro vzdělávání dospělých. Ze současných skladů vzniknou dva kabinety. Bude provedena výměna otopných těles, elektroinstalace a datové rozvody dotčených prostor. Součástí investice bude rovněž vybavení učeben nábytkem a učebními pomůckami.