PARDUBICE – Dalších šest nových sanitních vozů VW Transporter s výbavou dorazilo dnes na ředitelství Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Ředitel Pavel Svoboda spolu s 1. náměstkem hejtmana Pardubického kraje Romanem Línkem nové vozy představili odborné veřejnosti a novinářům. Zítra se sanitky rozjedou na svá budoucí domovská stanoviště.

Nové sanitky vystřídají starší vozy na stanovištích ve Vysokém Mýtě, Přelouči, v Moravské Třebové, Lanškrouně, Žamberku a ve Skutči. „Tímto nákupem jsme dodrželi trend posledních let, kdy ročně obměňujeme zhruba čtvrtinu vozového parku. Ten je nyní v nejlepší kondici od vzniku krajů, v podstatě každé stanoviště má moderní vůz. Je to výsledek politiky posledních let a já doufám, že obměna bude pokračovat i nadále stejným tempem,“ konstatoval při této příležitosti Roman Línek.

V posledních čtyřech letech se podařilo vylepšit hospodaření Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje natolik, že z příspěvku od Pardubického kraje na činnost může investovat i do nových sanitek. Od roku 2010 zakoupila záchranka šest vozů rendez-vous za více než osm milionů korun a 21 velkých sanitek za téměř 50 milionů korun. „Vzhledem k tomu, že naši záchranáři najedou s jedním autem průměrně 30 až 40 tisíc kilometrů ročně, jsou auta po pěti letech provozu v takovémto systému nasazení na hranici životnosti. Potom je převádíme mezi záložní vozy,“ vysvětluje Pavel Svoboda. Šest nových sanitek Volkswagen stálo přes 12 milionů korun. Jsou to čtyřkolky se silnými motory, které nemají problém se dostat všude, kam záchranáři potřebují.

Téměř všechny vozy Zdravotnické záchranné služby v Pardubickém kraji, kromě těch nejstarších, už mají jednotnou podobu. Občané je poznají podle žluté podkladové barvy a šachovnicových pruhů na bocích. „Od mého příchodu na záchranku jsme začali při označení vozů využívat jako jeden z prvních krajů co nejvíce bezpečnostních znaků, které odpovídají nejmodernější české i evropské legislativě. Jsou velmi dobře viditelné v silničním provozu i ve večerních hodinách,“ dodává ředitel Svoboda.

Záchranná služba Pardubického kraje má v současné době 27 posádek na 15 stanovištích. Čtrnáct posádek je s lékařem, ostatní posádky jsou záchranářské. Na péči o pacienty v nouzi se podílí na 20 kmenových lékařů, které externě doplňuje 50 dalších zkušených lékařů. Na záchrance slouží 350 řidičů a záchranářů. Disponují přibližně 45 sanitkami, z nichž je 27 v ostrém provozu a zbytek jsou záložní vozy.