PARDUBICE – Ledovka, namrzlé elektrické vedení a další sněžení nadále komplikují situaci na železnici. Pracovníci Českých drah se snaží připojit veškeré volné motorové jednotky a zprovoznit tak nejdůležitější vlaky.

V současné době je největší zpoždění na hlavním koridoru směrem na Prahu a na Moravu, odjíždějí pouze dálkové vlaky, které však mají jednu až tři hodiny zpoždění. Regionální doprava funguje s omezením, také tady bylo potřeba k vlakům přidat lokomotivy s dieslovými agregáty a tyto vlaky mají zpoždění kolem 15 minut.

Dopoledne silničáři spolu s hasiči odstraňovali spadané větve na třech lesních úsecích, to už je hotové a nyní jsou všechny silnice v Pardubickém kraji sjízdné se zvýšenou opatrností. Námraza hrozí ještě na Žamberecku nebo Přeloučsku.

Zatím platí také kalamitní stav v distribuční soustavě ČEZ  v okresech Chrudim a Svitavy. Velký počet výjezdů zaznamenává také Zdravotnická záchranná služba. „Kvůli ledovce jsme včera vyjížděli hlavně na autonehody, kterých bylo pětkrát více než jindy a k pádům, jejichž počet stoupl asi čtyřikrát. Pomáhali jsme také přímo na perónech nádraží, kde vystupovali promrzlí a dehydrovaní pacienti z vlaků. Také dnes zaznamenáváme zvýšený počet zásahů,“ informoval ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.