161011_podpis-memoranda-pardubicky-krajPARDUBICE – V pondělí kolem sedmé hodiny večer bylo v jednacím sále Rady Pardubického kraje podepsáno Memorandum o politickém uspořádání Pardubického kraje ve volebním období 2016 – 2020. Signatáři této dohody jsou lídři čtyř stran, které po pátečních a sobotních volbách obsadí posty v krajském zastupitelstvu. Za ČSSD dohodu podepsal dosavadní hejtman Martin Netolický, za Koalici pro Pardubický kraj současný 1. náměstek Roman Línek, ODS zastupoval lídr kandidátní listiny Michal Kortyš a hnutí STAN starostka Morašic Hana Štěpánová.
 
„Všechny strany se dohodly na spolupráci v příštích čtyřech letech, založené na vzájemné spolupráci a partnerství všech subjektů. ČSSD získá dle memoranda post hejtmana a dvou radních, Koalice pro Pardubický kraj pozici 1. náměstka a dvou radních, ODS obsadí pozici náměstka a jednoho radního, hnutí STAN bude v koalici zastupovat jeden radní. Vlastní koaliční dohoda včetně programových závazků bude vypracována a uzavřena nejpozději do pěti pracovních dní,“ uvedl hejtman Martin Netolický, na kterého vzápětí navázal lídr Koalice pro Pardubický kraj Roman Línek: „Mandát této koalice získaný od občanů považuji za silný. V dalších dnech budeme konstruovat vše, v čem se dá kraj posunout. Budeme také konkretizovat personální obsazení jednotlivých postů v krajské radě, jelikož není možné vše vyřešit za jediný den,“ uvedl současný 1. náměstek hejtmana.
 
Lídr kandidátky ODS a současný místostarosta Litomyšle Michal Kortyš nejprve poděkoval za možnost účastnit se vládnoucí koalice a následně zhodnotil výsledek občanských demokratů: „Volební výsledek nás velmi potěšil. Ukázali jsme, že nejsem topící se strana a budeme se s chutí podílet na vládnutí v kraji. Máme jasný cíl, jsme čitelná strana a víme, co kraj potřebuje,“ uvedl Kortyš.
 
Hana Štěpánová hovořila za hnutí STAN o tom, že je hnutí sice mladým subjektem, ale je složené ze starostů měst a obcí napříč krajem. „Bohaté zkušenosti z vedení měst a obcí chceme nyní zúročit ve vedení Pardubického kraje, a proto jsme také přijali nabídku na účast v nové vládnoucí koalici,“ uvedla Hana Štěpánová.
161011_podpis-memoranda-pardubicky-kraj_002
[wzslider autoplay=“true“]