151112_VITEZ CYKLOPECEK JE Z LANSKROUNAPARDUBICE – Přiblížit nejzajímavější místa regionu, která jsou dobře dostupná na kole, to byl hlavní cíl čtvrtého ročníku turistické soutěže Pardubického kraje a Destinační společnosti Východní Čechy. Cyklopecky Pardubického kraje lákaly na 17 cyklotras či areálů pro cyklisty. O tom, že je cykloturistika populární, svědčí nejen zcela rozebraný náklad 15 tisíc Vandrovních knížek, ale především více než tisícovka soutěžících, kteří absolvovali alespoň tři zapojené trasy a vyplněné Vandrovní knížky s minimálně třemi ulovenými razítky odeslali do slosování o ceny.

„Zájem lidí o soutěž nás příjemně překvapil. Potvrzuje, že Pardubický kraj je ideální destinací pro milovníky jízdy na kole. Nabízí pohodové nenáročné trasy podél řek, horské cesty pro zdatné i cyklistické lahůdky, jakými jsou singltreky a pumptrek,“ vysvětlil krajský radní pro sport a cestovní ruch René Živný. „Rozhodli jsme se proto, že i v následující sezóně nabídneme v soutěži poznávání známých i neznámých cyklotras a cykloareálů,“ odhalil plány na příští ročník soutěže René Živný.

Hlavní cena putuje do Lanškrouna

Hlavní cenu soutěže, horské kolo Merida věnovanou pardubickou prodejnou Cyklo point, převzal na slavnostním vyhlášení soutěže na Zámku Pardubice Jan Kostelecký z Lanškrouna. Druhou cenou byl dvoudenní pobyt pro dvě osoby v penzionu Terezka na Dolní Moravě a vyhrál ho Vladimír Paďour z Pardubic. Poukaz věnoval do soutěže Relax & sport resort Dolní Morava. Třetí cena – digitální fotoaparát – putovala k Václavovi Měkotovi z Pardubic.

Nádvoří zámku zažilo biketrialovou show

Na slavnostním vyhlášení v Rytířských sálech Zámku Pardubice byly rozdány i ostatní atraktivní ceny – mobilní telefon, koloběžka, batoh na kolo, cyklistická přilba, cyklocomputer a další. Na výherce na 11. až 20. místě čekaly vstupenky na různé sportovní akce. Všech dvacet vylosovaných výherců si navíc užilo biketrialovou show v podání skupiny Rideheads, která ovládla vnitřní nádvoří zámku. Tento neobvyklý cyklistický sport, při kterém se divákům tajil dech, předvedli účastník mistrovství světa Miloš Zavadil a mistr republiky v jízdě na jednokolce Adam Gerža.

151112_VITEZ CYKLOPECEK JE Z LANSKROUNA_002

Nejoblíbenější trasou soutěže byla stezka nazvaná Z Pardubic na Kunětickou horu, na které získalo razítko do Vandrovní knížky 419 lidí. Tři stovky cyklistů se projely také Na rozhledny Toulovcových maštalí, Do českých Versailles (zámek Nové Hrady) a okolo Bohdanečských rybníků. Oldřich Stejskal z Chocně jako jediný ulovil razítka ze všech 17 soutěžních míst. Radní René Živný mu proto udělil zvláštní cenu – jednodenní skipas v areálu na Dolní Moravě.

Soutěž Cyklopecky Pardubického kraje se konala od 1. června do 19. října 2015. Soutěžící museli získat alespoň tři razítka ze 17 vybraných cyklotras. V minulých ročnících se soutěž (pod názvem Letní pecky, poznej všecky) zaměřila na zážitky, tradice a nové turistické atrakce kraje. Mediálními partnery soutěže byly Rádio Blaník a Regionální Deník.