PARDUBICE – Bezpečné branky postupně nahrazují dosavadní těžké konstrukce na fotbalových hřištích. Pardubický kraj od loňského roku podporuje získávání bezpečných branek pro fotbalové kluby a obce. Dalších bezpečné branky předali tento měsíc v Rybníku dvěma klubům hejtman Martin Netolický a radní René Živný o přestávce finále poháru hejtmana. Za Českou Třebovou je symbolicky převzal místostarosta Dobromil Keprt, za Holice místostarosta Petr Bajer.

„Letos kraj zaplatí půl milionu korun a dalšího půl milionu přidá fotbalový svaz. K jedné brance pořízené z prostředků klubů nebo obcí doplácí kraj druhou z vlastního rozpočtu,“ vysvětlil krajský radní René Živný, který má sport a volnočasové aktivity ve své gesci. „Žádat o příspěvek mohou kluby a nově také obce z celého kraje u Pardubického krajského fotbalového svazu,“ připomněl René Živný.

Program Bezpečné branky Fotbalové asociace České republiky reaguje na vzrůstající počet zranění dětí při převržení a pádu branky, několikrát dokonce se smrtelnými následky. Nové branky musí mít odborný certifikát Bezpečná branka od Českého vysokého učení technického v Praze. Nová generace přenosných fotbalových branek je vyrobená z lehkých materiálů a z hlediska možnosti vážného úrazu je mnohonásobně bezpečnější než dosud používané branky ocelové či duralové. Cena jedné branky je přibližně 28 tisíc korun.