ilustrační foto

PARDUBICKÝ KRAJ – V rámci pravidelných cest po regionu navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický obec Přívrat nedaleko České Třebové. Kromě starosty obce Jana Stránského se setkání zúčastnili také zástupci okolních obcí, tedy Řetové a Dlouhé Třebové. Přítomné zástupce obcí hejtman informoval o připravovaných krajských projektech v oblasti dopravní infrastruktury a dotačních titulech kraje v rámci Programu obnovy venkova (POV) či finančních příspěvcích pro dobrovolné hasiče.

„Loňský rok byl pro celou širší oblast České Třebové důležitý v tom, že se nám podařilo dokončit optimalizaci průjezdného profilu podjezdů pod železniční tratí nedaleko Korada za 118 milionů korun. Bohužel však v průběhu rekonstrukce došlo k devastaci objízdné trasy přes Semanín a dále k rybníku Hvězda. Proto jsme ihned po dokončení modernizace podjezdů přistoupili k opravě nejponičenějších úseků v Zádolce a na hrázi Hvězda za celkovou částku necelých 12 milionů korun. Kromě toho jsme zrekonstruovali havarijní most v lokalitě Rybník za sedm milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický a avizoval další investice, které kraj v nejbližších letech plánuje. „V krajském rozpočtu máme na letošní rok vyčleněno 11 milionů korun na rekonstrukci silnice na Zacharovec a v příštím roce bychom rádi opravili most v Dlouhé Třebové za přibližně deset milionů korun. Zároveň je nutné zmínit podepsané memorandum o přivaděčích na dálnici D35. V tomto memorandu je zahrnuta také modernizace silnice II/358 v úseku Litomyšl – Česká Třebová za stropovou částku 200 milionů korun a modernizace silnice II/360 z Ústí nad Orlicí do Litomyšle za maximálně 100 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

O podporu malých prodejen je mezi obcemi velký zájem

Hejtman se starosty hovořil také o krajských dotačních titulech v rámci Programu obnovy venkova. Ten byl v rámci krajského rozpočtu pro letošní rok navýšen na celkovou částku 66 milionů korun s tím, že nově je vypsána dotace například pro Místní akční skupiny či na výstavbu dětských dopravních hřišť. Mezi dotace v rámci POV patří také krajský příspěvek na provoz venkovských a pojízdných prodejen. Jedním z úspěšných žadatelů je například Řetůvka, která v loňském roce získala z krajského rozpočtu částku 100 tisíc korun. „Problém malých prodejen řešíme již od roku 2008 a dlouho jsme byli jediným regionem, který podobné dotace dával. Záleží nám totiž na rozvoji obcí, tedy i na udržení základních potřeb jejich občanů. Díky těmto prostředkům se v malých vesničkách daří udržet v činnosti prodejny se základními druhy potravin,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který si v Přívratu prohlédl prodejnu, kterou od března loňského roku provozuje sama obec a pro letošní rok má zažádáno o finanční prostředky v rámci zmíněného dotačního programu.

Dobrovolní hasiči se mohou těšit na dotace na nová vozidla či technické vybavení

Obce získávají od kraje dotace také například na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů. „V letošním roce se dostáváme v případě složek integrovaného záchranného systému na částku 25 milionů korun. Pokud zohledníme velikost jednotlivých regionů, tak se podle mého názor dostáváme na jednu z největších krajských podpor. Jsem rád, že se nám postupně podařilo dostat vybavení dobrovolných hasičů na takovou úroveň, že již obce nežádají o příspěvky na repasované automobily, ale postupně se posouváme více do hloubky na výstroj a výzbroj, což samozřejmě ulehčí obecním rozpočtům,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Základní služby musí být na venkově zachovány

Hejtman se starosty debatoval také o zachování základních služeb pro občany. „Dostupnost poštovní služby by měla být zachována i v menších obcích, protože kromě své základní úlohy, tedy přijetí a odeslání zásilky či výběru hotovosti, plní ale také určitou sociální roli a je místem setkávání pro občany. Jednou z obcí, která je součástí projektu Pošta Partner a dotuje provoz této služby je také Dlouhá Třebová, kde pošta sídlí v obecní prodejně,“ uvedl hejtman Netolický.