PARDUBICE – Červánky v očekávání, London, Dot. To jsou názvy úspěšných módních kolekcí tří maturantek Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí, které v dubnu uspěly na prestižní soutěži Módna línia mladých ve slovenském Prešově. O jejich tvorbu se zajímala i náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která je pozvala do sídla Pardubického kraje, aby jim poděkovala za skvělou reprezentaci regionu a popřála jim mnoho úspěchů v dalším životě.

Trojice studentek – módních návrhářek zaujala v konkurenci dalších 18 škol a 520 soutěžních modelů. Na návštěvu hejtmanství je doprovodil i ředitel školy Zdeněk Rössler a vyučující Ludmila Skokanová. Lucie Paslerová zvítězila v kategorii pláště a kožichy s kolekcí Dots, jejímž hlavním motivem byly obří puntíky. Kristýna Černá vyhrála kategorii vycházkové oděvy s kolekcí London, inspirovanou hlavním městem Velké Británie. Marie Štrychová uspěla s původně klauzurní prací na téma netradiční svatební šaty, ve které vymyslela oblečení pro těhotnou nevěstu s názvem Červánky v očekávání. Skončila na třetím místě v kategorii společenské oděvy.

„Jsem nadšena originalitou tvorby studentek oboru oděvní design. Důležité ale také je, aby absolventi měli možnost uplatnění a zároveň i svou představu, co by chtěli v životě dělat,“ komentovala ukázky prací studentek náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. „Líbí se mi, že Střední škola uměleckoprůmyslová dokáže dobře propojit jednotlivé obory,“ přidala náměstkyně chválu školy, jejíž studenti se zhostili i role fotografa a modelek. Hudbu pro prezentaci modelů připravil student 2. ročníku školy.