PARDUBICE – Více než 49 milionů korun se rozhodl kraj investovat do oprav silnic v regionu ze svého rozpočtu. Peníze dá i na nové technologie či zpřesnění diagnostiky mostních objektů. Po dlouhých letech tak zahajuje několik rekonstrukcí a oprav silnic III. třídy bez přispění z fondů Evropské unie. Opravy zajišťuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk). Nového kabátu se například dočká most ve Chvaleticích, silnice III/31118 Výprachtice – Čenkovice nebo III/31512 Česká Třebová – Skuhrov. U poslední jmenované stavby se byl hejtman Martin Netolický podívat, jak započaly práce.

„Doposud jsme se výhradně soustředili na kompletní rekonstrukce silnic spolufinancované regionálním operačním programem. Kraj kvůli hospodářské recesi neměl dostatek vlastních finančních prostředků na plošnou obnovu silničního povrchu,“ objasnil dosavadní strategii hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Situace se však podle něj změnila. „Díky zlepšenému hospodaření jsme letos schopni provádět úpravy povrchů z vlastních peněz. V hospodaření se pozitivně projevila i mírnější zima, kde se podařilo ušetřit 12 milionů korun. Rozhodli jsme, že tyto peníze půjdou zpět do silnic. Dalších deset milionů korun měla správa a údržba silnic kraje se zapojením prostředků od Státního fondu dopravní infrastruktury ve schváleném investičním plánu. Z krajského rozpočtu jsme již uvolnili přes čtyři miliony, k tomu po projednání zastupitelstvem přidáme dalších 13 milionů korun navíc,“ upřesnil hejtman Netolický.

Klíčem pro výběr stavebních akcí byl stav vozovek a intenzita provozu. „Vybrali jsme silnice, které se dlouhodobě nachází v dezolátním stavu a vyžadují okamžité opravy. Takovým příkladem jsou silnice Letohrad – Červená nebo Česká Třebová – Skuhrov. V případě silnice Výprachtice – Čenkovice se jedná i o pomoc cestovnímu ruchu, neboť je to komunikace vedoucí přímo do lyžařského areálu. Její stav je tragický a vozovka zde díky intenzitě dopravy trpí,“ uzavřel hejtman Netolický. Rekonstrukce se dočká i propustek na silnici II/315 Hrádek, silnice Andrlův Chlum – Ústí nad Orlicí a silnice III/34019 v ulici Škroupova v Chrudimi.