150929_SOR PRIPRAVIL STIPENDIA PRO STUDENTY AUTOMOBILKYPARDUBICE – Za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického byla v sídle společnosti SOR Libchavy podepsána smlouva o vzájemné spolupráci mezi Střední školou automobilní v Ústí nad Orlicí a tímto významným českým výrobcem autobusů. Smlouva mimo jiné obsahuje stipendijní podmínky pro studenty školy, které bude v plné výši hradit společnost SOR Libchavy.

„Společnost se stejně jako další zaměstnavatelé v našem kraji potýká s nedostatkem vybraných profesí, a proto i zde aplikujeme prvky duálního systému, který je obvyklý v německy mluvících zemích. Věřím, že zájem o spolupráci bude intenzivní jak ze strany studentů, tak ze strany společnosti. Ukazuje se, že spolupráce zaměstnavatele, školy a žáka je cesta správným směrem,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V minulosti bylo obvyklé školy, které se potýkaly s nedostatkem studentů, zavírat. Jsem přesvědčený, že ve chvíli, kdy pro školy nacházíme novou vizi, může být úspěšní,“ dodal hejtman Netolický.

Smlouva se týká například bezplatného poskytování dílů a součástek určených pro výuku, umožnění exkurzí pro odborný i teoretický výcviku studentů, náboru žáků či úpravy vzdělávacích programů dle potřeb společnosti. „V rámci spolupráce jsme pro studenty druhých a třetích ročníků oborů Autotronik a Mechanik opravář připravili stipendijní programy. Studenti třetích ročníků tak mohou při průměru nižším než 1,5 získat až 2 tisíce korun měsíčně, přičemž platí, že nemohou mít sníženou známku z chování nebo neomluvenou absenci,“ uvedl generální ředitel společnosti Jaroslav Trnka.