PARDUBICE – Na prioritě výstavby R 35 se v pondělí shodli radní Pardubického kraje spolu se senátory a poslanci zvolenými v regionu na prvním společném jednání na krajském úřadu. Dohodli se proto na vytvoření Východočeské skupiny složené zejména ze zástupců Pardubického i Královéhradeckého kraje a zákonodárců z obou regionů. Společně chtějí tlačit na změnu legislativy v oblasti výkupu pozemků, neboť stávající pravidla výkupy prakticky zastavila a celou stavbu tím zásadně brzdí.

„Shodli jsme se také na upřednostnění výstavby obchvatu Vysokého Mýta, kde je dopravní situace nejproblematičtější. Není možné, aby doprava vyústila v provizorním sjezdu u Ostrova a dále byla vedena po stávajících komunikacích. To by byla pro Mýto katastrofa. Upozornili jsme poslance a senátory na stále platné memorandum o výstavbě R 35, které kraj uzavřel s vládou již v roce 2006,“ shrnul hejtman Pardubického kraje Martin Netolický některé z hlavních závěrů jednání. Dřívějšímu dokončení R35 hraje do karet také skutečnost, že se pětatřicítka dostala do koaliční dohody, ale i programového prohlášení nové vlády. Realizace této stavby by pomohla dopravní situaci také v Olomouckém a Jihomoravském kraji.

Východočeská skupina, která by se měla poprvé sejít na jaře letošního roku, má jasný cíl v podobě aktivního prosazování R 35 jako investiční priority státu. Je třeba také úzké spolupráce s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky. „Naše představa je taková, že bychom čtvrtletně pořádali kontrolní dny, abychom všichni měli jednoznačnou zpětnou vazbu, kam jsme se v jednotlivých krocích posunuli,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Diskutovali i o zdravotnictví, školství a sociálních službách

Dalšími projednávanými tématy byly kamiony přetěžované silnice, ale i prioritní investice do železniční dopravy. Náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek připomenul potřebu Medlešické spojky, která by zlepšila spojení z Pardubic směrem na Chrudimsko. Diskutovalo se také o poplatcích ve zdravotnictví a způsobu financování nemocnic a zdravotnických zařízeních. Kraj vidí problém především v neustále se měnících úhradových podmínkách. 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek informoval poslance a senátory o plánované fúzi pěti nemocnic akutní péče v regionu.

O situaci v regionálním školství, dlouhodobém úbytku žáků na středních školách a nutnosti nastavení změn ve financování školství ze strany státu hovořila Jana Pernicová, náměstkyně zodpovědná za školství a kulturu. Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská upozornila na časovanou bombu, kterou skrývá zákon o vzdělávání pedagogů. Řadě z nich, pokud nezačnou studovat, nebude ani po letech praxe uznána kvalifikace.

Pavel Šotola, krajský radní pro sociální oblast, seznámil poslance a senátory s plánovaným přechodem financování sociálních služeb na kraje, a to od 1. ledna 2015. Zdůraznil malou připravenost ministerstva, které tento krok plánuje už několik let i potřebnost spojit dotace státní a krajské do jednoho systému, který by ušetřil zbytečnou administrativu.

Hlasy z kraje mohou pomoci i při legislativním procesu

Výsledkem setkání bylo i pozvání radních a ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje na zasedání některých odborných komisí a na semináře k přípravě zákonů, kde by mohli seznámit poslance s praktickými zkušenosti s jejich uplatňováním i potřebnými změnami.