PARDUBICE – Rok 2014 bude štědrý na investiční akce financované z evropských fondů. Rada se zabývala aktualizovaným seznamem projektů a jejich priorit. „Už jsem avizoval, že letošní rok bude v Pardubickém kraji rokem investic, a týká se to i zdravotnictví. Pro tuto oblast počítáme s projekty za přibližně 460 milionů korun,“ uvedl po jednání rady hejtman Martin Netolický. Z toho například přístroje a vybavení do nemocnic akutní péče budou stát přes 220 milionů korun. „Po několika hubených letech se letos rýsuje opravdu podstatná pomoc rozvoji našich zdravotnických zařízení. V Pardubické krajské nemocnici se konečně dostane na digitalizovaný rentgenový přístroj, ve většině nemocnic se obnoví  zařízení na jednotkách intenzivní péče a ARO, kde dostanou například nové plicní ventilátory, monitory, vybavení operačních sálů a přístroje pro endoskopické vyšetření,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má zdravotnictví na starosti.

V letošním roce plánuje kraj také zateplení několika nemocničních budov, a to v LDN v Rybitví, v Chrudimské nemocnici to bude budova s operačními sály, v Litomyšlské nemocnici interna, pediatrie a laboratoře, v Orlickoústecké nemocnici pavilony A, B a D, ve Svitavské nemocnici budova akutní medicíny a v Pardubické krajské nemocnici budovy laboratoří. Tím postupně dojde k ekonomickým úsporám na provozu a zejména energiích. Investice v hodnotě necelých 60 milionů korun půjdou do následné a rehabilitační péče. Tato část zdravotní péče byla v minulosti popelkou. Půjde o rekonstrukce budov, kuchyně, nákup přístrojů, nákup nebo obnovu nemocničních IT systémů.

Zhruba 25 milionů korun je vyčleněno pro Zdravotnickou záchrannou službu ve Vysokém Mýtě a v Poličce. „Ve Vysokém Mýtě bude zahájena přestavba budovy a v Poličce nás díky vstřícnému přístupu města, které darovalo pozemek, čeká výstavba nového objektu záchranky,“ doplnil Línek.

Úroveň kardiologie v Pardubicích posílí vybavení za 40 milionů

Pardubická krajská nemocnice spolu s Fakultní nemocnicí Hradec Králové a firmou Kardiologické centrum Agel zajišťují komplexní kardiovaskulární péči v krajské nemocnici. Spoluprací vzniklo jedno z nejuznávanějších pracovišť v ČR. „V rámci evropského projektu získáme dvě moderní angiolinky za 40 milionů korun a díky tomu udržíme v Pardubické krajské nemocnici kardiologickou péči na špičkové úrovni,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Rada kraje kvůli projektu schválila10 dodatků ke vzájemným  smlouvám o spolupráci, které byly uzavřeny v roce 2011.

Kraj navýší Chrudimské nemocnici základní jmění

Důležitým bodem jednání rady byla situace v Chrudimské nemocnici. V zájmu její ekonomické stabilizace a solventnosti souhlasila rada jednající jako valná hromada akciové společnosti se zvýšením základního jmění formou finančního vkladu a vkladu nemovitost. Protože se však jedná o záležitosti související s rozpočtem a majetkem kraje, bude věc předložena ke konečnému schválení ještě Zastupitelstvu Pardubického kraje. „Bez pomoci kraje si však chrudimská ani další menší nemocnice se současnou situací neporadí. Musíme řešit akutně Chrudim, ale hned po ní jsou na řadě i další. Takže je nutný komplexní a koncepční přístup. Je to jeden z argumentů pro jejich fúzi,“ objasnil naléhavou situaci 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Pardubický kraj připravuje kvalitnější evidenci sbírkových předmětů

Pardubický kraj jako zřizovatel příspěvkových organizací zaměřených na péči o kulturní dědictví nyní připravuje projekt s názvem Evidenční systém a publikační portál muzejních sbírek Pardubického kraje. „Projekt je financovaný z Integrovaného operačního programu Evropské unie a díky němu zavedeme do čtyř muzeí a galerie Pardubického kraje  jednotný systém evidence sbírkových předmětů. Součástí projektu je i publikační portál určený nejen pro odborníky, ale také pro laickou veřejnost. Ten nám umožní   lépe prezentovat  naše kulturní dědictví a získat lepší přehled o sbírkových fondech Pardubického kraje,” upřesnila náplň projektu náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.