Foto: Luboš Kozel

PRACHOVICE – První dva páry bezpečných branek v našem kraji předali hejtman Martin Netolický a radní René Živný zástupcům klubů 1. FC Žamberk a TJ Sokol Krouna o poločase finálového utkání Poháru hejtmana Pardubického kraje v Prachovicích. Další čtyři páry těchto branek, nakoupené z dotace Pardubického kraje, budou umístěny do čtyř klubů v každém z okresů kraje v následujících dnech.

„Pardubický kraj uvolnil na program Bezpečné branky Fotbalové asociace České republiky v první fázi celkem 300 tisíc korun. Branky jsou určeny pro kluby, jejichž družstva hrají mistrovské soutěže starších a mladších přípravek a mladších žáků,“ uvedl Martin Netolický. Program by měl pokračovat i v dalších letech.

Finálové utkání Poháru hejtmana mezi TJ Sokol Dolní Újezd a FC Libišany skončilo poměrem utkání 1:1, na kopy z pokutové značky zvítězil FC Libišany 7:6. Vítězům předal pohár hejtman Martin Netolický osobně.

Fotbalová asociace České republiky tak reagovala na vzrůstající počet zranění dětí při převržení a pádu branky, několikrát dokonce se smrtelnými následky. Podepsal proto memorandum s hejtmany jednotlivých krajů o spolupráci zaměřené na výměnu branek. Ty nové musí mít odborný certifikát Bezpečná branka od Českého vysokého učení technického v Praze.

 „Nová generace přenosných fotbalových branek je vyrobená z lehkých materiálů a z hlediska možnosti vážného úrazu je mnohonásobně bezpečnější než dosud používané branky ocelové či duralové. Ke shození potřebujete 17x více energie než u běžné branky,“ informoval o vlastnostech bezpečných branek radní pro sport René Živný.

První držitele bezpečných branek doporučila Komise mládeže Krajského fotbalového svazu, další rozdělí Okresní fotbalové svazy v Chrudimi, Pardubicích, Svitavách a v Ústí nad Orlicí.

„Vysoce oceňujeme přístup Pardubického kraje a konkrétně pana hejtmana k tomuto projektu a děkujeme za dosavadní spolupráci při rozvoji fotbalu v kraji. Věříme, že společný postup bude pokračovat i nadále,“ konstatoval předseda výkonného výboru Pardubického Krajského fotbalového svazu Michal Blaschke.