foto: internetPARDUBICKÝ KRAJ – Na třídenní návštěvu Pardubického kraje zamíří ve dnech 14. až 16. září prezident České republiky Miloš Zeman. V rámci cesty zavítá například do Holic, Jevíčka, České Třebové, Poličky či Letohradu. Kromě návštěvy významných zaměstnavatelů se hlava státu setká také s občany a oslaví 100 let Odborného léčebného ústavu Jevíčko.

„Každá cesta hlavy státu je pro region velkou událostí. Opakované návštěvy pana prezidenta svědčí o tom, že mu Pardubický kraj přirostl k srdci. Program je znovu nastaven tak, aby se pan prezident setkal nejen s volenými zástupci, ale především s občany a důležitými zaměstnavateli v regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jsem velmi rád, že pan prezident navštíví také Odborný léčebný ústav v Jevíčku, který slaví 100 let od svého otevření. Je symbolické, že prvním a posledním prezidentem, který jej navštívil, byl v roce 1929 Tomáš Garrigue Masaryk,“ sdělil hejtman Netolický k jednomu z bodů čtvrté návštěvy současné hlavy státu v Pardubickém kraji.

Ve středu 14. září se prezident republiky setká v Pardubicích postupně s hejtmanem, zastupiteli kraje, zástupci tripartity, poslanci a senátory. Zároveň bude v pardubickém Domě hudby pokřtěna kniha Tato země je naše (25 rozhovorů s prezidentem Milošem Zemanem). V odpoledních hodinách se prezident přesune nejprve do Horního Jelení, kde navštíví společnost Berger-Huck, poté se v Holicích setká s vedením města a na závěr středečního programu také s občany. Ve čtvrtek je na programu oslava kulatého výročí Odborného léčebného ústavu Jevíčko, návštěva obce Vysočina, která byla v minulém roce vyhlášena krajskou vesnicí roku, a cesta do Poličky. Poslední den čeká hlavu státu Česká Třebová a Letohrad, kde prezident svou cestu po kraji zakončí.